Ingredience: | |
švestky | 2 kg |
cukr krupice | 50 dkg |
ocet | 2 lžíce |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
rum | 4 lžíce |
rozdrcený hřebíček | 3 ks |
ŠVESTKY, když je někdo vidí, představí si ihned slivovici, ale já vidím úžasná bezpracná povidla, které nemají chybu. Říká se, že povidla se připalují a jsou pracná tím, jak se musí pořád míchat. Proto jsem úplně nadšená z tohoto receptu na VÝBORNÁ BEZPRACNÁ POVIDLA, bez míchání a vaření!
Víte, že švestky nemají moc vitamínu C? Ale o to víc mají vitamíny skupiny, skoro by se daly přirovnat k tabletě „B-komplexu“. Švestky obsahují také vitamín H, E, m ale i minerály, jako např. draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a malé množství síry a zinku. Díky tomu jsou švestky zdravé, pro krvetvorbu, látkovou přeměnu v těle a díky vitamínu E, který je silným antioxidantem, jsou prevencí některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních chorob a udržují zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky umýt, vypeckovat, pokrájet, dát na hluboký plech a pokapat octem. Plech dát do předehřáté trouby, péci při 250C, bez míchání 25 minut.
Poté troubu otevřít a posypat švestky cca půlkou množství cukru, zase nemíchat a péci 15 minut.
Potom otevřít troubu, posypat druhou půlkou cukru, nemíchat a dát péci ještě na 15 minut.
Vyjmout z trouby plech, přidat skořici, hřebíčky, rum a celé rozmixovat ponorným mixérem. Tak a jsou výtečná povidla hotová a mohou se plnit do láhví.
Jedná se opravdu o bezpracná povidla, kromě nádobí (které umyje myčka) s tím není žádná velká práce…
Zaručuji Vám, že jste nikdy tak dobrá povidla nejedli, jsou vynikající! Dělala jsem z 3kg švestek (toto množství se vešlo na plech) a byly z toho 2 velké a 1 malá sklenice.