Ingredience: | |
sádlo | 1 lžíce |
slanina (nakrájená na kostičky) | 100 g |
velká cibule | 3 ks |
vepřová plec (nakrájená na kostky) | 0,5 kg |
sladká a pálivá paprika | špetka |
majoránka | špetka |
česnek | 4 stoužky |
vepřová játra (nakrájená na kostky) | 400 gramů |
střídka ze 3 krajíců chleba | |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Výborná klasika, která potěší. Guláš se u nás doma dělá spíše svátečně. Většinou na něj přijde řada, kdy někde narazím na jeho fotku. Vyzkoušela jsem už nespočet variant tohoto skoro národního pokrmu a nejvíc mi prostě "jede" tato zabíjačková verze s játry.
Na rozehřátém sádle opečte slaninu i cibuli dozlatova. V takto připraveném základu orestujte zprudka vepřové maso ze všech stran. Osolte ho, opepřete a zasypte paprikou (jak pálivou, tak sladkou, poměr záleží na vás). Přidejte i majoránku a prolisovaný česnek. Vše velmi krátce osmahněte a podlijte vývarem nebo vodou (ideálně samozřejmě vývarem), tak aby bylo maso téměř ponořené. Duste pod pokličkou tak dlouho, dokud maso nezměkne.
V tuto chvíli přidejte nakrájená játra a guláš zahustěte rozmixovanými (nebo rozdrobenými) střídkami chleba. Bude-li třeba, ještě trochu podlijte a duste, dokud i játra nezměknou. Hotový guláš ještě dochuťte a podávejte s cibulí a třeba se slaninovými plackami.
Dobrou chuť!
Podrobné info: