Ingredience: | |
mladé kedlubny, včetně listů | 5 ks |
máslo | 100 g |
cukr | cca 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
hladká mouka | 2 - 3 lžíce |
smetana na vaření | 400 ml |
bílý vinný bzenecký ocet | 1 - 2 lžíce |
zelená petrželová nať nebo kopr | dle chuti |
K podávání: | |
vařené brambory | dle potřeby |
vařená vejce | dle potřeby |
Naši potomci jsou jasný důkaz toho, že i když jdete dětem příkladem, tak si stejně ve stravování dělají, co chtějí. Procházejí různými stádii, kdy na začátku, v době příkrmů mi Pepíno i Tony snědli úplně všechno, co jsem jim nachystala. Postupem času každý z nich začal ze svého jídelníčku vylučovat různé potraviny.
Tak Pepíno, kdysi milovník kukuřice, který dokázal sníst na posezení dvacet deka kukuřice na másle, totálně odmítá pozřít byť jen jedno žluté zrnky. Houby nejedí ani jeden. A od počátku puberty se nám začala v jídle trochu vrtat i Tony. Tohle maso nejím a tohle “želé” (rozuměj tučné maso) taky nee. Naopak Pepíno, který během dětství ze svého jídelníčku vyloučil téměř všechnu myslitelnou zeleninu, si ji tam zase vrací. Bez toho, abychom ho nutili. No sranda…
Proto mě děti velice překvapily, že si zamilovaly jídlo, o kterém jsem si myslela, že ani neochutnají. Zadělávané kedlubny. Je to starý recept, který dělala i moje babička a s chutí jsem ho zařadila i do našeho jídelníčku.
Levné jídlo, které stačí doplnit vařeným vajíčkem, protože zadělávané kedlubny mají výbornou chuť. Skvěle chutnají posypané čerstvým koprem, recept je velice snadný.
Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí. Ve velkém hrnci si rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Společně chvíli restujte.
Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.
Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a zalijte smetanou. Opět promíchejte, přidejte po troškách ocet. Octu dejte tak, aby vám byla příjemná chuť. Někdo má raději omáčku kyselejší, jiný jen jemně kyselou. Při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: