Ingredience: | |
špaldové těsto na pizzu | 1 |
žampiony | 5 ks |
Šmakoun s příchutí hlívy ústřičné | 50 g |
mozzarella | 50 g |
sýr Gran Moravia | 20 g |
zakysaná smetana 14% | 2 lžíce |
mangold | 2 velké listy |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Jak už jsem psala v předchozím receptu, pizzu miluju. Většinou ji dělám klasicky, z pšeničné hladké mouky typu 00 a nahoru většinou dávám šunku, sýr, cibuli, žampiony... Nicméně jsem z takového pizzy většinou přejedená a unavená. Takže jsem se pokusila vymyslet zdravější variantu pizzy, která by mě tak nezacpala a musím říct, že se mi to povedlo. Nejen, že je chuťově moc dobrá, ale je i lehce stravitelná. Já sama snědla celou pizzu a cítím se úplně v pohodě, takže je určitě vhodná jak pro lehčí oběd, tak k večeři.
Recept na těsto naleznete ZDE.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Kouli těsta na pizzu důkladně rozválejte do kulatého tvaru. Vyválené těsto přesuňte na plech.
Těsto potřete zakysanou smetanou a zakysanou smetanu trochu posolte a opepřete. Omyté žampiony nakrájejte na plátky, stejně tak mozzarelu, šmakouna nakrájejte na drobné kostičky a mangold nakrájejte nebo natrhejte taky na menší kousky. Na zakysanou smetanu naskládejte plátky žampionů. Mezi žampiony rozprostřete kostičky šmakouna. Pizzu posypte kousky mangoldu. Do středu pizzy nyní dejte kousky mozzarely. Nakonec na pizzu nastrouhejte Gran Moravii.
Plech s pizzou dejte do trouby a pečte 15 minut. Ihned po upečení servírujte. Nicméně skvělá je i studená.
Podrobné info: