Těsto: | |
hladká mouka | 250 g |
máslo | 85 g |
vejce | 1 ks |
studená voda (i více - dle potřeby) | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř | špetka |
tymián | špetka |
Náplň: | |
červená cibule | 1 ks |
žampiony | 250 g |
slanina | 100 g |
vejce | 2 ks |
smetana 12% | 1 kelímek |
tymián | špetka |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
strouhaný sýr (čedar/gouda nebo gouda/parmazán) | dle potřeby |
Žampionové miniquiche jsou super na zobání doma u televize i jako sváča na výlet. Jdou také připravit klasicky jako velký koláč, ale sami uznáte, že těmto malým koláčkům prostě nejde odolat.
PŘIPRAVTE SI TĚSTO:
Ve velké míse propracujte mouku smíchanou se solí a kořením a máslo, až vznikne sypká hmota. Přidejte vejce a dle potřeby vodu. Znovu propracujte – vznikne hladké tvárné těsto, které zabalíte do fresh folie a uložíte do lednice.
POSTUP NA NÁPLŇ:
Cibuli pokrájejte na drobno, žampiony oloupejte a pokrájejte na tenké plátky a slaninu nakrájejte na malé kousky. Na trošce olivového oleje nechte sklovatět cibulku a přidejte žampiony a slaninu. Osolte, opepřete a nechte na pánvi, dokud se slanina nezačne kroutit a cibulka zlátnout. Poté podlijte 1/2 smetany a nechte krátce provařit. Přidejte koření. Odstavte ze sporáku a nechte chladnout.
PŘEDPEČTE SI TĚSTO:
Vyndejte těsto z lednice a na pomoučněném valu vyválejte zhruba na 3 mm. Sklenicí vykrájejte kolečka a vyložte s nimi dna forem na muffiny (pokud máte jinou než silikonovou, předem ji vymažte máslem). Dna propíchejte vidličkou a dejte péct na 220 stupňů, pouze na pár minut (před vyndáním budou lehce nazlátlé).
DOKONČETE MINIQUICHE:
V míse rozšlehejte 2 vejce se zbylou smetanou, můžete dosolit a dokořenit a promíchejte s lehce vychladlou žampionovou směsí. Naplňte předpečené košíčky, posypte sýrem a pečte dozlatova na 220 stupňů.
Podávat je můžete teplé i studené.
Podrobné info: