Ingredience: | |
menší kapusta | 1 ks |
brambory | 750 g |
česnek | 2 stroužky |
drcený kmín | 1 lžička |
sušená majoránka | 1 lžíce |
čerstvá pažitka | hrst |
smetana ke šlehání | 200 ml |
mléko | 200 ml |
muškátový oříšek | špetka |
máslo | na vymazání |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Kapusta je u nás buď dušená, nebo jako součást masových karbanátků, takže to chtělo nějakou změnu. Navíc jsem měla v plánu oběd bez masa, tak nakonec vzniklo tohle úplně jednoduché, ale výborné jídlo. Dcera se překvapivě oblizovala až za ušima a snědla vrchovatou misku.
Kapustu omyjeme a nakrájíme na proužky. Povaříme několik minut v osolené vodě s kmínem, než zavadne. Mezitím si oškrábeme brambory a nakrájíme na malé kostičky. Povařenou kapustu slijeme a promícháme s prolisovaným česnekem, bramborami, majoránkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Smícháme dohromady smetanu s mlékem, osolíme a nastrouháme muškátový oříšek podle chuti. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem a naplníme bramborovo-kapustovou směsí. Nakonec to celé zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme přikryté ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 50 minut.
Podrobné info: