Pažitka
Název:

Zapečená květáková dobrota


Zapečená květáková dobrota


Ingredience:
Ingredience:
uvařený květák500 g
slanina/šunka100 g
strouhaný tvrdý sýr Gouda60 g
pokrájená jarní cibulka hrst
smetana ke šlehání150 ml
vejce2 ks
strouhanka2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
máslo na vymazání misek
Postup přípravy:

Květák, nebo lidově nazývaný karfiol, je u nás doma je velmi oblíbený. Květák je poměrně zdravý, protože obsahuje hlavně vitamín C, v menším množství i vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Květák obsahuje i velký obsah vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a malé množství tuků a mastných kyselin. Květák u nás doma zpracovávám v nejrůznějších podobách – polévka, karbanátky, placky, muffiny, zapečený, ale i blanšírovaný. Postupně vás tedy budu zásobovat jednotlivými receptíky. Dnes jsem si pro vás připravila zapečenou květákovou dobrotu.

Uvařený květák rozmačkala vidličkou, přidat pokrájenou slaninu, nastrouhaný sýr, pokrájenou jarní cibulku a promíchat. Vedle v misce rozšlehat vejce se smetanou, přidat sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a zalít květákovou směs. Připravenou květákovou směs lžící naplnit do připravených, máslem vymazaných zapékacích misek. Navrch jsem přidala květákové růžičky, trochu jarní cibulky a posypala sýrem. Poté již jen zapéci v troubě, předehřáté na 200C cca 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno