Pažitka
Název:

Zapečená vepřová směs s cibulí, paprikou, hraškou a zelné placky

bez lepku, BKM, vajec


Zapečená vepřová směs s cibulí, paprikou, hraškou a zelné placky


Ingredience:
Omáčka:
vepřová kýta300 g
cibule4 ks
červená paprika1 ks
sůl dle chuti
koření baby gril dle chuti
hraška na zahušťování1 lžíce
voda na podlití
pórek na ozdobení
Zelné placky:
větší brambory5 ks
větší očištěná a vydlabaná cuketa1/2 ks
kysané bílé zelí Efko 500 g1 balení
česnek3 - 4 stroužky
majoránka dle chuti
mandlové mléko dle potřeby
mořská sůl dle chuti
špaldová mouka hladká dle potřeby
hraška na zahušťování1 lžička
tuk na smažení
Postup přípravy:

Dostali jsme chuť na bramboráčky, ale lákala nás chuť kysaného zelí, které manžel přivezl z nákupu. Takže se kombinovalo a stačilo jen vymyslet nějakou dobrůtku k tomu. V mrazáku jsem objevila popsaný sáček, který ukrýval kýtu ještě z poslední zabíjačky, a bylo rozhodnuto.

Nakrájíme si cibuli, dáme do zapékací mísy, na ní přidáme na kostky pokrájené vepřové maso, osolíme, okořeníme, přidáme pokrájenou papriku a podlijeme vodou, přibližně do 2/3 ponoříme, přiklopíme a dáme péct na 200°C dokud maso nezměkne. Když je maso částečně měkké, zahustíme hraškou a necháme maso v troubě dojít.

Mezitím si najemno nastrouháme brambory, cuketu, přidáme najemno pokrájené vykapané zelí. Smícháme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, rozmícháme si hrašku na zahušťování s mandlovým mlékem a rovněž přidáme do směsi na placky, vše pořádně zamícháme a v případě potřeby zahustíme špaldovou moukou. Na rozpáleném tuku opečeme. Podáváme společně s omáčkou.

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku. Jedna polévková lžíce hrašky 30g zahustí 1,5 litru vody.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno