Ingredience: | |
České Ghíčko bio | dle potřeby |
brambroy | dle potřeby |
velká cibule | 1 ks |
malá brokolice | 1 ks |
hlávková kapusta | 4 - 5 listů |
Mahá koření | 1 lžička |
baby grilovací koření | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
červené kysané zelí | dle chuti |
S hlávkovou kapustou jsem teď velký kamarád, má vysoký obsah vápníku, železa, vitamínu C, A, B9, antioxidantů, betakarotenu.
Zejména kadeřavá kapusta obsahuje mnoho karotenů. Kdo má problémy se žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by jíst právě kapustu, její konzumace příznivě působí při snižování cholesterolu. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.
A pokud vezmeme v úvahu i zvyšování celkové imunity a hojení ekzémů a jiných kožních problémů, což se také kapusty přičítá, je určitě mnoho důvodů, proč se této zelenině nevyhýbat.
Na Ghí si orestujeme pokrájenou cibulku společně s Mahá kořením. Zapékací mísu vytřeme ghíčkem, očištěné brambory nakrájíme na kolečka a vysteleme s nimi dno zapékací mísy a lehce je posolíme. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a uvaříme v páře. Když je brokolice měkčí, přidáme omyté listy hlávkové kapusty, povaříme asi tak minutu a následně vyjmeme a zamícháme společně s orestovanou cibulkou. Jelikož máme malého nimrálka, tak jsem musela brokolici s kapustou rozmixovat tyčovým mixérem a následně vmíchat orestovanou cibulku. Záleží na vás pro co se rozhodnete. Do vzniklé směsi přidáme baby grilovací koření, případně dosolíme a přidáme celou směs do zapékací mísy na brambory, uzavřeme plátky brambor, které potřeme Ghíčkem, zapékací mísu přiklopíme a pečeme přibližně 20 minut do změknutí brambor. Nakonec odklopíme a zapečeme lehce dorůžova, podáváme společně s nakládanou zeleninou, já zvolila červené kysané zelí.
Podrobné info: