Pažitka
Název:

Zapečené brambory s cibulí, brokolicí, petrželkou, Mahá kořením, mandlovým mlékem, Šmakounem a Ghí

bez lepku a mléka, vegetariánské


Zapečené brambory s cibulí, brokolicí, petrželkou, Mahá kořením, mandlovým mlékem, Šmakounem a Ghí


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
malá brokolice1 ks
cibule2 ks
střední brambory4 ks
kořenová petržel1 ks
Mahá koření1 lžička
sůl dle chuti
mandlové mléko Provamel60 ml
přírodní Šmakoun100 g
petrželová nať na ozdobení
Postup přípravy:

Šmakouna přidávám nejen kvůli jeho výživové hodnotě, ale rovněž z důvodu, že je alternativou pro sýry, což je při naší dietě ideální. Šmakoun je zdrojem kvalitních bílkovin, bez cholesterolu bez obsahu tuku a lepku. České Ghíčko používám, jelikož syn nesmí mléčnou bílkovinu, kterou České Ghíčko neobsahuje. Má jedinečnou máslovou chuť, obsahuje vitamíny A,D,E,K, antioxidanty. Bio Ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová). Ta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty, Ghí podporuje hubnutí, energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. Vím, že to bude znít jako reklama, ale já jsem o kvalitě těchto produktů přesvědčená, důvěřuji jim a fandím českým výrobkům. Mezi české produkty patří i Mahá koření, které dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Prostě dokonalá směs toho nejlepšího na jednom talíři.

A jak na zapečenou směs?

Brokolici omyjeme a uvaříme v páře. Mezitím si formu, kde budeme zapékat, vytřeme Ghíčkem. Oloupeme cibule, jednu pokrájíme a dáme do zapékací mísy společně s očištěnou, pokrájenou petrželkou, bramborami, které rovněž očistíme a pokrájíme. Druhou cibuli pokrájíme, orestujeme na Ghí, během restování přidáme Mahá koření, které bude díky teplu mnohem intenzivnější, rovněž přidáme do zapékací mísy.

Když máme brokolici uvařenou, přidáme ji do zapékací mísy k ostatní zelenině společně s najemno nastrouhaným Šmakounem, osolíme, přidáme lžíci Ghí a vše společně zamícháme. Směs zeleniny, Šmakouna a koření zalijeme mandlovým mlékem, přiklopíme nebo překryjeme alobalem.

Mísu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 200°C do změknutí zeleniny, nakonec odkryjeme a necháme zrůžovět, pekla jsem přibližně 45 minut.

Při servírování ozdobíme petrželovou natí.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno