Ingredience: | |
rybí filé (treska) | 8 kostek |
malý lilek | 1 ks |
rajčt | 2 ks |
sýr feta | 120 g |
česnek | 1 stroužek |
smetana ke šlehání | 150 ml |
olivový olej | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
bazalka | dle chuti |
oregano | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Pokud jde o mě, tak nejlepší způsob, jak upravit rybu je sůl, bylinky a citrónová šťáva. Ale někdy už je to trochu nuda a chce to změnu.
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme olivovým olejem a vyskládáme do ní zmrzlé kostky rybího filé. Osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Dáme do vyhřáté trouby, abychom se zbavili přebytečné vody. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Mezitím si nachystáme marinádu a to tak, že do misky dáme 4 lžíce olivového oleje, nasekané bylinky a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a vypocená kolečka lilku v této marinádě "vykoupeme". Z pekáčku, kde nám povolilo filé, slijeme přebytečnou vodu a naskládáme kolečka lilku a na to kolečka rajčat. Vše vrátíme do trouby a pečeme na 180 stupňů asi 30 minut. Když začne zelenina zlátnout, můžeme ještě slít vodu (pokud je jí stále hodně) a nakonec posypeme rozdrobeným feta sýrem a zalijeme osolenou smetanou. Na závěr už jen krátce zapneme funkci grilu nebo horký vzduch, aby se vytvořila kůrka. Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší.
Podrobné info: