Pažitka
Název:

Zapečené žampióny s quinou, rajčaty, cibulí, česnekem, bazalkou a Šmakounem s Provensálským kořením s pečenými bramborami a Ghí

bez BKM, laktózy, lepku


Zapečené žampióny s quinou, rajčaty, cibulí, česnekem, bazalkou a Šmakounem s Provensálským kořením s pečenými bramborami a Ghí


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
větší žampiony6 ks
velké rajče1 ks
cherry rajčátka - žlutá3 ks
čerstvá bazalka4 - 5 listů
malá cibule1 ks
česnek1 stroužek
Šmakoun s provensálským kořením50 g
světlá quinoa20 g
himalájská sůl dle chuti
Postup přípravy:

Nelekejte se barvy žampionů, nebyly spálené. Jen tím, že jsem je měla pár dní v lednici, mi pěkně zaškodily při pečení a takto se mi vybarvily. No pro mě ponaučení, že je lepší vařit hned z čerstvých surovin.
Zvažovala jsem, zda recept dát či ne, ale když jsem ochutnala, tak se musím o tu dobrotu podělit. Úžasný předkrm či bezmasí hlavní chod, výživný na bílkoviny a velmi chutný.

Než se pustíme do samotné přípravy, dáme si vařit quinou, kterou důkladně propláchneme, případně necháme namočenou ve vodě. 
Následně přecedíme, dáme novou vodu a vaříme přibližně 20 minut.
Využijeme volného času, quinoa se vaří a my si připravíme žampiony na plnění a část náplně.
Žampiony očistíme, vylomíme nožičky, které pokrájíme najemno, přidáme k nim najemno nastrouhaného Šmakouna s provensálským kořením. Rozehřejeme si pánev, na kterou dáme lžíci Ghíčka, směs Šmakouna a nožiček, krátce prohřejeme. Necháme stranou, připravíme si směs na plnění. Pokrájíme omytá rajčata na malé kousky, cibulku a česnek posekáme najemno, případně dáme rozmixovat do nástavce k tyčovému mixéru. Pokrájená rajčata dáme do misky, přidáme ostatní ingredience - směs cibule a česneku, směs šmakouna a nožiček, uvařenou quinou, osolíme, přidáme natrhanou bazalku. Celou směs důkladně zamícháme a pomocí lžičky kloboučky naplníme.
Před plněním kloboučky zevnitř lehce osolíme.

Připravené naplněné žampiony, klademe na plech s pečícím papírem, pokapeme Ghíčkem a dáme na 20 minut zapéct. Já jsem zapékala společně s bramborami, které jsem omyla, nakrájela, nasolila, posypala tymiánem a polila Ghíčkem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno