Pažitka
Název:

Zapečený květák v bešamelu s batátovou peřinou


Zapečený květák v bešamelu s batátovou peřinou


Ingredience:
Ingredience:
střední květák1 ks
větší batáty2 ks
plnotučné mléko0,8 l
kvalitní tvrdý sýr100 g
hladká mouka30 g
vejce3 ks
máslo40 g
kukuřičná strouhanka1 lžíce
muškátový oříšek špetka
petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Máte dost už smaženého květáku či mozečku a chcete vyzkoušet něco lahodnějšího? Tak proto neváhejte a vyzkoušejte květák v jiné podobě, který se osvědčil i v našem jídelníčku.

Nejprve si omyjeme květák, rozdělíme na menší růžičky, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme do poloměkka. V jiném hrnci uvaříme batáty a uděláme si z nich kaši. Připravíme si bešamel. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přiléváme postupně mléko, mícháme a povaříme do zhoustnutí. Mezitím si nastrouháme sýr, který vmícháme do chladného bešamelu spolu s třemi žloutky, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do vychladlé batátové kaše. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou strouhankou, nalijeme část bešamelu, na něj naskládáme uvařené růžičky květáku a zalijeme opět zbytkem bešamelu. Nakonec rozetřeme navrch batátovou kaši s bílky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180° cca 30 minut než povrch zezlátne.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Petra Kafuňková

    zavřít okno