Ingredience: | |
střední květák | 1 ks |
větší batáty | 2 ks |
plnotučné mléko | 0,8 l |
kvalitní tvrdý sýr | 100 g |
hladká mouka | 30 g |
vejce | 3 ks |
máslo | 40 g |
kukuřičná strouhanka | 1 lžíce |
muškátový oříšek | špetka |
petrželka | dle chuti |
Máte dost už smaženého květáku či mozečku a chcete vyzkoušet něco lahodnějšího? Tak proto neváhejte a vyzkoušejte květák v jiné podobě, který se osvědčil i v našem jídelníčku.
Nejprve si omyjeme květák, rozdělíme na menší růžičky, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme do poloměkka. V jiném hrnci uvaříme batáty a uděláme si z nich kaši. Připravíme si bešamel. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přiléváme postupně mléko, mícháme a povaříme do zhoustnutí. Mezitím si nastrouháme sýr, který vmícháme do chladného bešamelu spolu s třemi žloutky, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do vychladlé batátové kaše. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou strouhankou, nalijeme část bešamelu, na něj naskládáme uvařené růžičky květáku a zalijeme opět zbytkem bešamelu. Nakonec rozetřeme navrch batátovou kaši s bílky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180° cca 30 minut než povrch zezlátne.
Podrobné info: