Ingredience: | |
vepřové karé (kotleta bez kosti) | 2 plátky |
dijonská hořčice | 2 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
červená kapie | kousek |
kyselá okurka | 1 ks |
anglická slanina | 200 g |
mletá vepřová plec | 150 g |
smetana na vaření 12% | 1 panák |
česnek | 1 stroužek |
majoránka a oregano | 1 lžička |
cibule | 1 ks |
sádlo | 2 lžíce |
máslo | plátek |
solamyl | 1 lžička |
vývar nebo voda na podlití | 300 ml |
Závitky se dají péct na tisíc způsobů, můžete se tedy inspirovat právě tímto receptem, který vás určitě chuťově nezklame. Recept zvládne i méně zdatná kuchařinka.
Plátky vhodné na závitky naklepeme v mikrotenovém sáčku natenko, ale opatrně, abychom neutvořili otvor v mase. Mletou plec osolíme, opepříme, přidáme drcenou majoránku a oregano, a vymícháme společně se smetanou. Necháme cca 2 hodiny v chladu. Naklepané plátky z obou stran osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí. Poklademe plátky anglické slaniny. Tu, co nám zbude, nakrájíme na kostičky. Rovněž tak kapii a okurku. Toto vše přidáme do uleženého mletého masa a promícháme. Rozložíme na anglickou slaninu a utvoříme závitky. Sepneme sponou nebo zavážeme motouzem, případně si vypomůžeme párátky. Na rozpáleném sádle zprudka závitky ze všech stran orestujeme. Odložíme na talíř a ve výpeku osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou cibuli. Vrátíme zpět závitky, podlijeme vývarem nebo vodou do 2/3 masa a pod pokličkou /nebo v tlakovém hrnci/ dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby doléváme vodu nebo vývar. Měkké závitky vyjmeme, zbavíme párátek, spon apod. Do šťávy přidáme solymyl rozmíchaný v trošce vody a chvilku necháme provařit. Pak přes jemné sítko přecedíme, necháme znovu zevřít a přidám kousek másla. Přidáme závitky a prohřejeme.
Podrobné info: