Ingredience: | |
zázvor | 20 g |
med | 3 lžíce |
šťáva z jednoho citronu | dle chuti |
voda | 2 l |
máta | 10 lístků |
Zázvor je pro mě celoroční ingredience. Než do jídla, tak ho používám převážně do pití. V zimě z něj dělám horký nápoj a v létě zase studený.
V podstatě tento recept je stejný, jak pro studenou, tak pro teplou variantu. Jen ten studený je dobrý pořádně vychladit přes noc a nebo zasypat pořádnou dávkou ledu.
Pokud nemáte v zimě mátu, tak doporučuji si v létě aspoň jeden pytlíček mátových lístků zamrazit.
Tento nápoj se velmi hodí na letní pikniky, či grilovací párty. Nakonec zachutná i těm, kterým připomíná nemocné zimní chvíle v posteli.
No tak jdeme na něj.
Zázvor si oloupeme a nakrájíme na malé kousky, nejlépe ho nastrouháme. Tím z jeho chuti dostaneme maximum.
Zalijeme ho 2 litry vroucí vody a necháme louhovat cca 30 minut.
Poté vyjmeme kousky zázvoru a nalijeme do vývaru med.
Přidáme šťávu z citronu a celé pořádně promícháme.
Pokud volíme horkou variantu, tak přidáme lístky máty a ihned podáváme.
Pokud volíme studenou variantu, tak dáme zázvorový vývar do lednice pořádně vychladit, mátu dáváme těsně před podáváním, aby nám nezhnědla.
Pro zvýraznění chuti máty, jí lehce natrháme.
V opravdu horkých dnech přidáme do sklenice pár kostek ledu.
Podrobné info: