Název:Zázvorový perník se švetkami
veganský recept
Ingredience:
Ingredience: |
kokosový olej | 100 ml |
špaldová hladká mouka | 200 g |
ovesné/žitné vločky | 85 g |
rostlinné mléko (nebála bych se část nahradit vodou) | 300 ml |
datlový sirup | 100 g |
třtinový cukr | 100 g |
chia semínka + 6 lžic vody - nechat 30 minut odležet | 2 lžíce |
skořice | 1 lžička |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
sůl | 1/4 lžičky |
sušený mletý zázvor | 2 lžíce |
mandlové plátky | 20 g |
švestky nebo třeba jablka | cca 8 ks |
Postup přípravy:Čím víc říkám, že nejsem na pečení, tím víc se o to pokouším. A s láskou. Baví mě, jak sladkosti potěší a mizí ze stolu. Vztah k pečení asi vyvolal pobyt ve Švédsku, kde posezení u kávy neproběhne bez něčeho sladkého. Oblíbila jsem si kouzlo vlastnoručně vyrobeného koláče, který můžu přátelům nabídnout místo splašeného hledání kupovaných sušenek se slovy, že jsem nestihla nic připravit. Vymyslela jsem už tolik jednoduchých sladkostí, že bych si snad tuhle výmluvu ani neměla dovolit použít. Dokonce mi vychází i mé experimenty alla co dům dal. Důkazem je tento perník, od kterého jsem opravdu nečekala nic jiného, než že potěším babičku a bude mít takhle v sobotu odpoledne něco voňavého k čaji. Jenže byl báječný, vláčný, tak akorát sladký a už jen díky kokosovému oleji poměrně zdravý.
Babička: Ivetko a kde bereš pořád ty recepty? Já: Ten dneska vznikl, babi!
- Troubu rozpálíme na 180 stupňů a formu si lehce vyolejujem nebo vyložíme pečícím papírem.
- V mísě smícháme olej, sirup, cukr a šleháme do jemné hmoty. Poté zašléháme i mléko.
- V druhé míse smícháme mouku, vločky, chia, kypřící prášek, sůl, skořici a lžíci zázvoru.
- Tekutou směs zašleháme do suché a přendáme do formy. Těsto není úplně tekuté, ale ani zcela hutné.
- Do těstě pokládáme poloviny vypeckovaných švestek, posypeme mandlemi a trochou vloček.
- Pečeme 20-25 minut. Pro ověření napíchneme klasicky špejlí, na které nesmí být nalepené těsto.
Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno