Pažitka
Název:

Zázvorový perník se švetkami

veganský recept


Zázvorový perník se švetkami


Ingredience:
Ingredience:
kokosový olej100 ml
špaldová hladká mouka200 g
ovesné/žitné vločky85 g
rostlinné mléko (nebála bych se část nahradit vodou)300 ml
datlový sirup100 g
třtinový cukr100 g
chia semínka + 6 lžic vody - nechat 30 minut odležet2 lžíce
skořice1 lžička
kypřící prášek do pečiva1 lžička
sůl1/4 lžičky
sušený mletý zázvor2 lžíce
mandlové plátky20 g
švestky nebo třeba jablkacca 8 ks
Postup přípravy:
Čím víc říkám, že nejsem na pečení, tím víc se o to pokouším. A s láskou. Baví mě, jak sladkosti potěší a mizí ze stolu. Vztah k pečení asi vyvolal pobyt ve Švédsku, kde posezení u kávy neproběhne bez něčeho sladkého. Oblíbila jsem si kouzlo vlastnoručně vyrobeného koláče, který můžu přátelům nabídnout místo splašeného hledání kupovaných sušenek se slovy, že jsem nestihla nic připravit. Vymyslela jsem už tolik jednoduchých sladkostí, že bych si snad tuhle výmluvu ani neměla dovolit použít. Dokonce mi vychází i mé experimenty alla co dům dal. Důkazem je tento perník, od kterého jsem opravdu nečekala nic jiného, než že potěším babičku a bude mít takhle v sobotu odpoledne něco voňavého k čaji. Jenže byl báječný, vláčný, tak akorát sladký a už jen díky kokosovému oleji poměrně zdravý.
 
Babička: Ivetko a kde bereš pořád ty recepty? Já: Ten dneska vznikl, babi!
  1. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a formu si lehce vyolejujem nebo vyložíme pečícím papírem. 
  2. V mísě smícháme olej, sirup, cukr a šleháme do jemné hmoty. Poté zašléháme i mléko.
  3. V druhé míse smícháme mouku, vločky, chia, kypřící prášek, sůl, skořici a lžíci zázvoru.
  4. Tekutou směs zašleháme do suché a přendáme do formy. Těsto není úplně tekuté, ale ani zcela hutné. 
  5. Do těstě pokládáme poloviny vypeckovaných švestek, posypeme mandlemi a trochou vloček.
  6. Pečeme 20-25 minut. Pro ověření napíchneme klasicky špejlí, na které nesmí být nalepené těsto.
Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno