Ingredience: | |
menší kapusta | 1/2 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel | 1 ks |
řapíkatý celer | 1 stonek |
celr | 1/2 ks |
pórek | 1/2 ks |
sušený libeček | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
majoránka | dle chuti |
brambory | 2 - 3 ks |
drcený kmín | dle chuti |
luštěninová jíška | dle potřeby |
máslo | 1 lžíce |
Luštěninová jíška: | |
bílé fazole | 300 g |
čočk | 300 g |
kuruma | dle chuti |
uzená paprika | dle chuti |
sůl | dle chuti |
česnek | dle chuti |
Zahušťujete polévky? Zkuste jíšku z luštěnin. Nejraději dělám z hrachu i zmraženého hrášku. Dnes jsem však použila fazole a čočku, abych do vnoučat dostala trochu luštěnin.
Zeleninu omyjeme, pokrájíme na kolečka a malé kousky, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky a vše dáme vařit do vody doměkka. Přidáme drcený kmín, sušený nebo čerstvý česnek a bylinky. Když je zelenina měkká, odebereme ji tak 2/3 zeleniny a vložíme stranou. Přidáme do polévky zavářku z luštěnin (viz recept níže) a zavaříme. Nakonec vše ponorným mixerem rozmixujeme. Vrátíme zpět zbylou zeleninu, kterou jsme mezitím ozdobně pokrájeli a ještě chvíli povaříme. Dochutíme česnek, solí a bylinkami.
Luštěninová jíška:
Luštěniny namočím cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je properu a ještě namočím, přidám uzenou papriku, kurkumu, česnek a dám vařit doměkka. Po této době osolím, promíchám a ponorným mixérem rozmixuji. Vložím do mističek od Ramy. Nechám vychladnout a dám do mrazáku. Používám ji místo jíšek do zeleninových polévek, do kapustové, pórkové, květákové, bramborové a další. Zavařuji ji do polévek a nakonec vložím pro vaření již jen máslo, nebo polévku uvařím jen tak se zeleninou. Misku vyndáme vždy tak 2 hodiny před vařením polévek, volně rozmrznout.