Pažitka
Název:

Zdravá polévka se zeleninou a luštěninovou jíškou


Zdravá polévka se zeleninou a luštěninovou jíškou


Ingredience:
Ingredience:
menší kapusta1/2 ks
mrkev2 ks
petržel1 ks
řapíkatý celer1 stonek
celr1/2 ks
pórek1/2 ks
sušený libeček dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
brambory2 - 3 ks
drcený kmín dle chuti
luštěninová jíška dle potřeby
máslo1 lžíce
Luštěninová jíška:
bílé fazole300 g
čočk300 g
kuruma dle chuti
uzená paprika dle chuti
sůl dle chuti
česnek dle chuti
Postup přípravy:

Zahušťujete polévky? Zkuste jíšku z luštěnin. Nejraději dělám z hrachu i zmraženého hrášku. Dnes jsem však použila fazole a čočku, abych do vnoučat dostala trochu luštěnin.

Zeleninu omyjeme, pokrájíme na kolečka a malé kousky, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky a vše dáme vařit do vody doměkka. Přidáme drcený kmín, sušený nebo čerstvý česnek a bylinky. Když je zelenina měkká, odebereme ji tak 2/3 zeleniny a vložíme stranou. Přidáme do polévky zavářku z luštěnin (viz recept níže) a zavaříme. Nakonec vše ponorným mixerem rozmixujeme. Vrátíme zpět  zbylou zeleninu, kterou jsme mezitím ozdobně pokrájeli a ještě chvíli povaříme. Dochutíme česnek, solí a bylinkami.

Luštěninová jíška: 
Luštěniny namočím cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je properu a ještě namočím, přidám uzenou papriku, kurkumu, česnek a dám vařit doměkka. Po této době osolím, promíchám a ponorným mixérem rozmixuji. Vložím do mističek od Ramy. Nechám vychladnout a dám do mrazáku. Používám ji místo jíšek do zeleninových polévek, do kapustové, pórkové, květákové, bramborové a další. Zavařuji ji do polévek a nakonec vložím pro vaření již jen máslo, nebo  polévku uvařím jen tak se zeleninou. Misku vyndáme vždy tak 2 hodiny před vařením polévek, volně rozmrznout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno