Ingredience: | |
kuřecí prsní řízky, na nudličky | cca 500 g |
kokosové mléko | 400 ml |
kuřecí vývar | 1 - 2 dcl |
červená paprika | 1/2 ks |
žlutá paprika | 1/2 ks |
malá cuketa | 1 ks |
malý lilek | 1 ks |
nakládaný bambus, na nudličky | 4 lžíce |
fazolky | hrst |
zelená kari pasta | 2 - 3 lžíce |
oloupaný zázvor | kousek |
citronová tráva | 1 stvol |
kafírové lístky | pár |
rybí omáčka | 2 - 3 lžíce |
řepkový olej | 3 lžíce |
bazalka (thajská) | hrst |
koriandr | dle chuti |
limetka | 1 ks |
chilli paprička bez semínek, nasekaná | 1 ks |
Zelené kari je snad nejznámějším jídlem thajské kuchyně. Jak už jsem říkala minule, recepty thajské kuchyně většinou nemají jeden dogmatický recept. A nejinak je tomu i u zeleného kari. Dá se říct, že svůj vlastní a nejlepší recept má každá druhá rodina, stejně tak jako má každá česká rodina ten jediný a nejlepší recept na bramborový salát. Je tedy pouze na vás, jaký recept se nejlépe zalíbí vašemu jazýčku. Já dělám různé kombinace také podle toho, jakou zeleninu mám zrovna doma.
Nejdříve si připravíme zeleninu. Papriku nakrájíme na proužky, lilek a cuketu zbavíme semínek (je-li potřeba) a nakrájíme na půl kolečka či menší kousky. Citronovou trávu a zázvor nakrájíme na špalíčky.
Ve velké pánvi wok rozpálíme olej a přidáme do něj zelenou kari pastu, aby oleji předala všechny chutě. Přimícháme kuřecí nudličky a chvíli restujeme. Po chvíli přidáme i zázvor a citronovou trávu. Maso zalijeme kokosovým mlékem a podle potřeby i vývarem. Do kari začneme postupně přidávat zeleninu v pořadí: lilek, papriky, cuketa, fazolky a bambus a kafírové listy. Kari necháme vařit do té doby, než bude zelenina měkká, ale stále lehce křupavá. Nakonec dosolíme rybí omáčkou a zakapeme limetovou šťávou podle chuti. Když kari stáhneme z plamene, přimícháme nasekanou bazalku a koriandr. Když se nám tam povede, můžeme ze směsi vybrat citronovou trávu, kafírové listy a zázvor. Jinak se s nimi bude muset každý strávník poprat sám.
Zelené kari servírujeme jak jinak než s jasmínovou rýží.
Podrobné info: