Ingredience: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
pórek | 130 g |
střední mrkev | 2 ks |
žlutý květák | 600 g |
mandlové mléko Provamel | 250 - 300 ml |
bobkový list | 1 ks |
sůl | dle chuti |
muškátový oříšek | špetka |
kurkuma | na špičku nože |
voda | dle potřeby |
S čerstvým závozem zeleniny a ovoce dorazil i žlutý květák. Můj strýc se nemohl rozhodnout, kterou barvu mi vybrat, a tak mi přivezl všechny, žlutý, zelený a fialový.
Květák se vyvinul z divoce rostoucí “plané” brukve, jež se vyskytuje zejména ve Středomoří a při pobřežích západní Evropy. Své jméno získal podle atypické hlávky, kterou tvoří nevyvinutá květenství. V současné době se květák a jeho četné odrůdy pěstují po celém světě, k největším producentům patří Francie, Itálie, Belgie a Nizozemsko. Kromě svých chuťových předností a četných možností zpracování je ceněn také pro obsah zdraví prospěšných látek. Konzumace květáku dodává organismu vitaminy A, B, C a E, dále draslík, hořčík, železo, fosfor, zinek či selen. Pozitivně působí na trávicí soustavu a oběhový systém a současně napomáhá k očištění organismu od škodlivých látek. Ve vrcholné sezoně naleznete v Makru v oddělení zeleniny také květáky fialového, oranžového či zeleného zbarvení.
Fialový květák je oblíbený zejména v Itálii a jeho zbarvení se pohybuje od načervenalé až po tmavě fialovou. Zelený květák má světle zelenou barvu, je aromatičtější než bílý květák a obsahuje více živin. Francouzskou specialitou jsou dekorativní a poměrně nákladné mini květáky, jež se uplatňují zejména ve vyšší gastronomii.
Více jsem o barevném květáku nedohledala. Zatím jsem otestovala žlutý a žádný extra rozdíl nepociťuji. Řekla bych, že je příjemně nasládlý, do této polévky se mi skvěle hodil.
Na Ghí orestujeme očištěný, pokrájený pórek, přidáme očištěnou pokrájenou mrkev, na růžičky rozebraný květák, prohřejeme a zalijeme mandlovým mlékem. Do polévky přidáme bobkový list, osolíme. Dle potřeby a požadované konzistence doléváme vodu, případně mandlové mléko. Když je zelenina měkká, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme zeleninu dohladka, přidáme na špičku nože kurkumy, dosolíme dle chuti, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
Do polévky můžeme přidat společně s bobkovým listem i kmín, ale na ten jsem dnes chuť neměla, chtěla jsem nechat vyniknout trošku jiné chutě. Úžasné na polévkách je to, že s drobnou změnou si můžeme vychutnat pokaždé jinou polévku.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: