Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s bílou ředkví, řasou kombu a čevenou čočkou


Zeleninová polévka s bílou ředkví, řasou kombu a čevenou čočkou


Ingredience:
Ingredience:
bílá ředkev250 g
batát1 ks
petržel1 ks
květák100 g
jarní cibulka1 ks
řasa Kombu velikost poštovní známky
červená čočka loupaná2 hrsti
kmín špetka
sůl dle chuti
voda1 l
petrželková nať dle chuti
kvalitní olej pár kapek
Postup přípravy:

Ředkev je známý domácí prostředek proti nachlazení, ale pole její léčitelské působnosti je mnohem širší. Tato zelenina s bílou hlízou je příbuzná ředkvičce, není však tak rozšířena a má ostřejší chuť.
Do Evropy se rozšířila ze středomoří a už odpradávna je považována za účinný lék proti nachlazení.
Dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu.
Hořčičné oleje v ní obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují průjmy a nadýmání.
Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ideální potravinou pro hubnutí. Urychlí průchod natrávené potravy střevy a uvolní zácpu.
Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci (samovolný únik moči).
Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.
Bílá ředkev je bohatým zdrojem vitamínů C, B, E a minerálních látek jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra.

Očištěnou, pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce kromě jarní cibulky, zalijeme vodou, přidáme řasu kombu a přivedeme k varu, přidáme kmín a sůl. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina částečně měkká přidáme červenou čočku a pokrájenou jarní cibulku. Nakonec přidáme posekanou petrželovou nať již bez vaření a pár kapek kvalitního oleje kvůli vstřebatelnosti živin.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno