Ingredience: | |
bílá ředkev | 250 g |
batát | 1 ks |
petržel | 1 ks |
květák | 100 g |
jarní cibulka | 1 ks |
řasa Kombu | velikost poštovní známky |
červená čočka loupaná | 2 hrsti |
kmín | špetka |
sůl | dle chuti |
voda | 1 l |
petrželková nať | dle chuti |
kvalitní olej | pár kapek |
Ředkev je známý domácí prostředek proti nachlazení, ale pole její léčitelské působnosti je mnohem širší. Tato zelenina s bílou hlízou je příbuzná ředkvičce, není však tak rozšířena a má ostřejší chuť.
Do Evropy se rozšířila ze středomoří a už odpradávna je považována za účinný lék proti nachlazení.
Dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu.
Hořčičné oleje v ní obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují průjmy a nadýmání.
Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ideální potravinou pro hubnutí. Urychlí průchod natrávené potravy střevy a uvolní zácpu.
Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci (samovolný únik moči).
Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.
Bílá ředkev je bohatým zdrojem vitamínů C, B, E a minerálních látek jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra.
Očištěnou, pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce kromě jarní cibulky, zalijeme vodou, přidáme řasu kombu a přivedeme k varu, přidáme kmín a sůl. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina částečně měkká přidáme červenou čočku a pokrájenou jarní cibulku. Nakonec přidáme posekanou petrželovou nať již bez vaření a pár kapek kvalitního oleje kvůli vstřebatelnosti živin.
Podrobné info: