Ingredience: | |
středně velká mrkev | 2 ks |
petržel | 1 ks |
kedlubna | 1/4 ks |
celer | 1/4 ks |
pórek | 1/4 ks |
kapustičky | 10 ks |
brambory | 2 ks |
menší cibule | 2 ks |
česnek | 1 stroužek |
kari koření | 3 lžičky |
mletý zázvor | 1 lžička |
kardamom | 1/2 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
červená čočka | 90 g |
olej | dle potřeby |
vývar | 700 - 800 ml |
Jakmile se venku ochladí, tak saláty měním za zeleninové polévky a pokud se potřebuji zahřát i zevnitř, tak ráda přidávám zázvor nebo chilli a využívám pro mě tak zvaná hřejivá koření, jako je kari či kurkuma a kardamom. Nebojte se z klasické zeleninové polévky vykouzlit díky koření tak trochu netradiční polévku.
Nejprve si oloupeme a nachystáme veškerou zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel, mrkev, celer a kedlubnu (u té si pár hezkých listů dáme stranou) si okrájíme a nakrájíme na stejně velké dílky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli, česnek a pórek, a jakmile zesklovatí tak je posypeme kořením (kari, zázvor, kardamom) a necháme chvíli rozvonět. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a kapustičky a vše osmahneme. Posolíme a opepříme a zalijeme vývarem na mírném ohni, pak vaříme cca 10 minut (do změknutí zeleniny) a poté přidáme červenou čočku, kterou povaříme cca 5-7 minut. Červená čočka nám polévku zahustí. Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme. Na závěr pak polévku dozdobíme omytými a nasekanými listy kedlubny.
Podrobné info: