Ingredience: | |
jablka | 2 ks |
menší červená řepa | 2 ks |
cibule | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
celer | 1 plátek |
máslo | 1 plátek (1 cm) |
olej | 1 lžička |
zeleninový vývar nebo voda | 1 - 1,2 l |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
zakysaná smetana | dle chuti |
zelená bylinka | na ozdobení |
Polévka, která v horkých dnech osvěží a v chladných naopak zahřeje.
Jablka a zeleninu oloupeme.
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, ostatní na kostky.
V hrnci na rozehřátém másle s olejem orestujeme do sklovita cibuli a česnek. Přidáme nakrájené suroviny, zalijeme litrem vývaru a uvaříme doměkka.
Poté ponorným mixérem rozmixujeme, podle potřeby dochutíme a naředíme na námi požadovanou hustotu.
V talíři ozdobíme kopečkem smetany a bylinkou.
Polévku můžeme podávat teplou i studenou.
Podrobné info: