Ingredience: | |
středně velké mrkve | 3 ks |
celer | 3 řapíky |
drcená rajčata | 1 plechovka |
baby špenát | 3 - 4 hrsti |
střední cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
koření Itálie | 2 lžičky |
tymián | 1/2 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
jasmínová rýže | 3/4 hrnku |
olej | dle potřeby |
vývar | 800 ml |
třtinový cukr (nemusí být) | 1 - 2 lžičky |
Toto jídlo je možné brát jako velmi vydatnou polévku nebo i jako omáčku. Výsledná konzistence bude tedy na vašem rozhodnutí. Jedná se o další v řadě hustých polévek, které jsou u nás tak oblíbené. Přiznám se, že tuto podobu mám moc ráda a spadá do kategorie rychlého a efektivního vaření. Tato zeleninová polévka bude zcela variabilní podle zeleniny, kterou doma zrovna budete mít, ale rajčata a baby špenát jsou její podmínkou.
Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme (cibuli najemno, mrkev na kolečka a řapíkatý celer na menší kousky). V hrnci si rozpálíme olej, na kterém si zesklovatíme cibulku, pak přidáme česnek (celý stroužek) a mrkev s řapíkatým celerem, přidáme koření (Itálie, tymián) a zeleninu opečeme. Přidáme drcená rajčata a vše promícháme. Pokud jsou rajčata kyselá (záleží na značce, kterou použijete), tak přidáme 1 - 2 lžičky cukru, pokud není třeba, tak nepřidáváme.
Zeleninu zalijeme vývarem a přidáme jasmínovou rýži. Osolíme a opepříme. Vše promícháme a na středním plameni vaříme cca 10 - 15 minut, tedy do změknutí zeleniny a uvaření rýže. Těsně před koncem vařen přidáme opraný a okapaný baby špenát a vše promícháme. Pokud je třeba, tak na závěr dochutíme solí a pepřem.
Podrobné info: