Pažitka
Název:

Zeleninová pomazánka z pohankové lámanky, hraška másla a šmakouna


Zeleninová pomazánka z pohankové lámanky, hraška másla a šmakouna


Ingredience:
Ingredience:
Bio České Ghíčko dle potřeby
mrkev100 g
celer50 g
menší cibule1 ks
pohanková lámanka40 g
hraška máslo60 g
šmakoun50 g
nakládané okurky dle chuti
lahůdkové droždí1 lžíce
voda dle potřeby
Hraškové máslo s Českým Ghíčkem:
hraška na zahušťování70 g
voda350 ml
sůl3 g
České Ghíčko Bio70 g
Mahá koření1/2 lžičky
Postup přípravy:

Jedna z dalších pomazánek, která zdobila náš stůl při oslavě druhých narozenin našeho Tomáška. Za původní recept bych ráda poděkovala Ladě Kovářové, já jsem si její původní falešnou škvarkovou pomazánku drobně upravila a spojila s hraška máslem a šmakounem, vznikla tak velmi jemná a výživná pomazánka.

Pohankovou lámanku zalijeme horkou vodou tak, aby byla pohanka ponořená, potřebuje nasát vodu, přidáme ještě1,5 cm nad a přiklopíme.
Na Ghí si orestujeme cibuli, přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a podlijeme vodou, vody musí být akorát, aby se nám nepřichytila, ale zároveň zelenina nesmí ve vodě plavat, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme lahůdkové droždí, mě příliš chutí nenadchlo, a proto jsem jej dala méně. Je na vás zda použijete či ne, pomazánka se díky němu velmi obohatí o vitamín B. Do vzniklé vychladlé směsi přidáme ostatní suroviny: pohankovou lámanku, nakrájeného šmakouna, hraška máslo, společně rozmixujeme a dochutíme najemno nastrouhanou okurkou, případně dosolíme. Namažeme na libovolné pečivo, ozdobíme jarní cibulkou, pažitkou, nakládanými papričkami či okurkou.

Hraškové máslo s Českým Ghíčkem:

Tento recept najdete na stránkách Ceria tedy výrobci HRAŠKY, já se jej rozhodla připravit z dalšího ryze poctivého českého produktu a to Bio Českého Ghíčka a musím říct, že spojení těchto dvou produktů je neodolatelné, přímo bomba.

Koření mahá krátce orestujeme na Českém Ghíčku, přidáme hrašku a důkladně promícháme, pak hrašku zalijeme vodou a osolíme. Já dala o trošku méně soli, než bylo uvedeno v původním receptu. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hraška dobře povařená a není cíítit po hrachu. Necháme vychladnout a po vychladnutí vyšleháme v hladký krém. Máslo můžeme použít jako základ pro výrobu pomazánek.

Hraškové máslo můžete použít místo klasického pomazánkového másla. Připravené pomazánky z tohoto másla jsou velmi lahodné a výživné, podáváme s pečivem nebo jako dip. hrašku je důležité v jídle dobře povařit minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toť pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv mouky, nedostatečně povařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.

Za tento recept velmi děkuji přímo výrobci HRAŠKY, který mi dorazil v podobě letáčku s balíčkem zdravé výživy.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno