Omáčka: | |
hovězí maso - kýta | 700 g |
střední cibule | 1 ks |
mrkev | 2 s |
petržel | 1 ks |
rajčata (loupaná, krájená v plechovce) | 400 g |
třtinový cukr | 2 - 3 lžíce |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 3 kuličky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
citron | dle chuti |
voda | dle potřeby |
olej | dle potřeby |
Noky: | |
bulgur | 150 g |
voda | dle potřeby |
mléo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
žloutek | 1 ks |
špaldová mouka | 50 g |
Rajská omáčka je prostě klasika, ale i klasika se dá udělat dle novějších trendů či požadavků na zdravější výživu. Tudíž žádný protlak nebo zahušťování moukou, jde to i bez toho a opravdu chutná. Rajská omáčka si tak tímto vysloužila místo v naší top pětce omáček, a to je co říct.
Nejprve si udělejte silný hovězí vývar (ten se při vaření vždycky hodí). Díky tlakovému hrnci to jde snadno. Maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak aby bylo maso ponořené a vložíme bobkový list a nové koření a mírně osolíme. Necháme zvolna vařit cca 45 minut. Poté tlakový hrnec opatrně otevřeme, maso vyjmeme (stejně tak i koření) a vývar si dáme stranou. V hrnci si na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, dále mrkev a petržel, tyto zasypeme cukrem, aby zkaramelizovaly. Jamile má zelenina hnědou barvu přidáme rajčata a promícháme. Poté do směsi vložíme zpět maso, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vývarem (tak aby bylo vše ponořeno) a vaříme ještě cca 10 minut. Poté maso opět vyndáme (stejně tak i koření) a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je třeba tak dosolíme, nebo dosladíme a zakápneme citronem. Omáčka se zahustí zeleninou, tudíž netřeba již dále dohušťovat.
Bulgorové noky si připravíme tak, že bulgur uvařte v osolené vodě s mlékem (na jeden díl bulguru připadnou dva díly vody, v tomto případě jeden díl vody a jedn mléka). Vařte dle pokynů na obalu tj. cca 15-20 minut. Po dovaření jej nechte ještě cca 10 minut odstát pod poklicí. Poté přidejte vaječný žloutek, případně i další vodu či mléko, pokud se vám všechna vypařila, a rozmixujte na hladkou kaši. Tu zahustěte libovolnou moukou (já použila špaldovou) a osolte dle chuti. Pomocí dvou lžic tvarujte noky do vroucí vody a vařte je přibližně 5 - 10 minut, dle jejich velikosti. Po vyjmutí z vody doporučuju nechat chvíli uležet, protože přebytečná voda se ještě trošku vpije a konzistence knedlíčků se trošku vylepší.
Podrobné info: