Pažitka
Název:

Zeleninová s červenou čočkou a parmazánem


Zeleninová s červenou čočkou a parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
cibule1/2 ks
mrkev3 ks
celer3 řapíky
česnek1 stroužek
červená čočka250 g
rajčata400 g
petržel1 ks
oregano špetka
tymián špetka
bobkový list2 ks
parmazán na posypání
vývar nebo vodacca 1,5 l
Postup přípravy:

U nás doma milujeme polévky, ve kterých stojí lžíce. S oblibou je nazýváme "přesnídávkové" a samy o sobě bez problému zastoupí hlavní jídlo. Zeleninová s červenou čočkou je jedna z nich a u nás má své čestné místo. 

Na oleji v hlubokém kastrolu si osmahneme cibuli a očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel a celer a opékáme cca 5 minut, aby vše změklo. Na poslední 3 minuty dejte do pánve i česnek. Poté přidejte i rajčata (spařená a oloupaná) oregano, tymián, bobkové listy a podlijeme vývarem či horkou vodou. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte cca 15-20 minut probublávat. Na posledních pět minut přidáme červenou čočku. Čočka krásně změkne a směs zhustí. Podle chuti osolte. Na konci je možné odebrat část zeleniny a zbylou rozmixovat, polévka je pak hezky hustá a netřeba ničím zahušťovat. Na závěr polévku posypte parmazánem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno