Ingredience: | |
cibule | 1/2 ks |
mrkev | 3 ks |
celer | 3 řapíky |
česnek | 1 stroužek |
červená čočka | 250 g |
rajčata | 400 g |
petržel | 1 ks |
oregano | špetka |
tymián | špetka |
bobkový list | 2 ks |
parmazán | na posypání |
vývar nebo voda | cca 1,5 l |
U nás doma milujeme polévky, ve kterých stojí lžíce. S oblibou je nazýváme "přesnídávkové" a samy o sobě bez problému zastoupí hlavní jídlo. Zeleninová s červenou čočkou je jedna z nich a u nás má své čestné místo.
Na oleji v hlubokém kastrolu si osmahneme cibuli a očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel a celer a opékáme cca 5 minut, aby vše změklo. Na poslední 3 minuty dejte do pánve i česnek. Poté přidejte i rajčata (spařená a oloupaná) oregano, tymián, bobkové listy a podlijeme vývarem či horkou vodou. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte cca 15-20 minut probublávat. Na posledních pět minut přidáme červenou čočku. Čočka krásně změkne a směs zhustí. Podle chuti osolte. Na konci je možné odebrat část zeleniny a zbylou rozmixovat, polévka je pak hezky hustá a netřeba ničím zahušťovat. Na závěr polévku posypte parmazánem.
Podrobné info: