Pažitka
Název:

Zeleninová, smetanová rybí polévka s krutóny


Zeleninová, smetanová rybí polévka s krutóny


Ingredience:
Ingredience:
středně velké mrkve2 ks
petržel1 ks
celer1/4 ks
květák5 růžiček
brokolice5 růžiček
malá cibule1 ks
středně velké brambory3 ks
máslo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
směs sušeného koření (petrželka, libeček, pažitka) dle chuti
ryba (mník, treska bez kostí, bez kůže)500 - 600 g
smetana ke šlehání1 kelímek
voda nebo rybí vývar dle potřeby
libeček hrst
olivový olej dle potřeby
pečivo na krutony dle potřeby
Postup přípravy:

Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku, ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou zkusím v rodině navrhnout jako štědrovečerní alternativu. Snad mi to projde.

Na másle si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3-5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vodu (případně vývarem), tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do zkřehnutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu na vaření a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem, přidáme nasekaný libeček a podávám s krutónky.

Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva. Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka, pažitka, libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno