Ingredience: | |
pikantní klobása | 1 ks |
rajčata | 250 g |
paprika | 250 g |
sádlo nebo olej | 2 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
vejce | 4 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Miluji LEČO! Takže dneska nejen do láhví na zimu, ale i k večeři, hezky pěkně s klobáskou a čerstvým chlebíkem.
Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny - rajské, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívají jej jako základ pro gulášovou polévku, jako přílohu ke grilovanému masu, nebo v kombinaci s masem do Perkeltu.
U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, s přidaným vejcem, ale i uzeninou, nebo klobásou. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.
Na sádle nebo oleji zpěníme cibuli, přidáme na kolečka pokrájenou klobásku, pokrájené papriky a necháme trochu orestovat, jelikož paprika je tvrdší a dělá se tedy déle, než rajčata. Pak přidáme pokrájená rajčata a trochu prolisovaného česneku. Směs osolíme, opepříme a necháme podusit, aby se přebytečná voda odpařila. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a můžeme servírovat s čerstvým chlebem, nebo uvařeným bramborem.
Podrobné info: