Ingredience: | |
mleté maso (vepřové a hovězí) | 400 g |
červená cibule + jarní cibulka | 1 ks |
mrkev | 2 - 3 ks |
řapíkatý celer | dle chuti |
pórek | 1/2 ks |
petrželka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
česnek | 2 stroužky |
bazalka, oregano, tymián | dle chuti |
tmavý toustový chléb z předešlého dne | na zahuštění |
Rajčatová šťáva s kapiemi: | |
sekaná sterilovaná rajčata | 400 g |
bazalka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
naložená krájená kapie | 2 lžíce |
cherry rajčátka | 2 - 4 ks |
skořice | špetička |
Příloha: | |
italské těstoviny | dle chuti |
Dnes jsem zrovna myslela na to, jak vlastně vzniká u nás někdy recept, aniž bych o něm večer přemýšlela. Dumala jsem dopoledne, co a jak uvařit, aby to nebyla zase jen sekaná nebo zase jen karbanátky. Takže jsem si vyndala zeleninu "CDD", koření a tvořila jsem. Ještě mě napadla šťáva z rajčat pod maso se špetičkou skořice, kapií a bazalkou. Vznikla tak výborná chuť sosu a maso se zeleninou pěkně všechny chutě propojilo. Takže jsem vlastně opravdu dnes jen čarovala a čekala, až dojde manžel a ochutná. Manžel se ptal, jak jsem to udělala, a přidával si, takže mu jistě chutnalo. Přílohou byly naše oblíbené těstoviny - " Di semola „Matriciani“ Trafilati Al Bronzo", které si manžel na dovolené vybral. Jinak i špagety a další jiné těstoviny budou výbornou přílohou.
Očištěnou a pokrájenou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulka, červená cibule, pórek a stroužky česneku) vložíme do sekáčku. Nasekáme (nameleme) nadrobno. Přidáme petrželku a nasekanou zeleninu smícháme s mletým masem. Osolíme, opepříme, okořeníme, můžeme přidat špetku chilli papričky a zahustíme toustovým chlebem. Mokrou rukou vytvoříme kuličky. Do pečící nádoby (pekáčku) nalijeme sekaná sterilovaná rajčata, přidáme pokrájené naložené kapie a ochutíme bazalkou, špetičkou skořice, solí a pepřem. Můžeme vložit i pokrájená čerstvá cherry rajčátka. Na směs rajčat a kapie vložíme masovo-zeleninové kuličky. Pečeme v rozehřáté troubě cca 25 - 30 minut. Podáváme s oblíbenými těstovinami.
Podrobné info: