Ingredience: | |
bulgur (nevařený) | 130 g |
jarní cibulka | 2 ks |
červená paprika | 1 ks |
žlutá paprika | 1 ks |
cherry rajčátka | 2 hrsti |
bazalka | hrst |
tuňák v olivovém oleji | 200 g |
černé olivy | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Po rodinné oslavě mi zbyla trocha tuňáku, a jelikož se mi nechtěla dělat pomazánka, tak jsem jej použila do směsi s bulgurem a ostatní zeleninou. Vyšlo z toho lehké hlavní jídlo či v případě studené varianty i možnost salátu. Jídlo je nenáročné na přípravu a v letních měsících lehké a tedy ideálním obědem či večeří.
Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu na obalu tj., pořádně jej propláchneme horkou vodou a vaříme v osolené vroucí vodě (v poměru 1:2) cca 12-15 minut. Poté jej necháme ještě cca 5 minut dojít pod pokličkou. Mezitím si připravíme papriky, které oloupeme škrabkou na brambory a vykrojíme semínka. Papriky nakrájíme na menší kostičky. Necháme vykapat tuňáka a nasekáme si jarní cibulky, bazalku černé olivy si nakrájíme na kolečka a cherry rajčátka na čtvrtky. Pak už jen smícháme všechny ingredience dohromady tj., bulgur smícháme s nakrájenou zeleninou, tuňákem a olivami. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou oleje, ve kterém byl naložený tuňák. Na závěr posypeme nasekanou bazalkou.
Podávat můžeme teplé, ale i studené jako salát.
Podrobné info: