Ingredience: | |
cibule | 1 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel | 1 ks |
malá řepa | 1 ks |
rajče | 1 ks |
nakrájený pórek na silná kolečka | 2 hrsti |
česnek | 3 stroužky |
protlak | 1 lžíce |
vařená cizrna | 1 hrst |
sladká paprika | 1 lžíce |
olej | 3 lžíce |
vývar (zeleninový, masový, masozeleninový) | 250 ml |
instantní jáhlové vločky | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
kudrnatá petrželka | na ozdobu |
Měla jsem chuť na guláš a takhle to dopadlo. Klasika má velký nedostatek a to ten, že tam není zelenina a je tam dost mouky.
Nejprve očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na hrubo a restujeme na pánvi. Přidáme nakrájený pórek, petržel a mrkev na silná kolečka, řepu na větší kostky. Restujeme společně přibližně 20 minut. Poté směs zasypeme sladkou paprikou, důkladně zamícháme a zalijeme vývarem. V této fázi přidáme sůl, česnek na plátky, cizrnu, vločky, protlak a zamícháme. Guláš dusíme, necháme ho připalovat k pánvi (získá tím na chuti i barvě, samozřejmě do hněda, né do černa na škvarek), a pak promícháme. Čím déle vaříme, guláš houstne, protože se vločky rozváří ve vodě a voda se také vypařuje, proto ho hlídáme a podléváme vodou. Rajčata přidáváme jako poslední, stačí jim jen, aby se prohřála. Guláš je hotov, když je mrkev a řepa křupavá, ani tvrdá, ani měkká.
Podrobné info: