Pažitka
Název:

Zelná polévka z hlávkového zelí, s cibulí, bramborem, smetanou a kytičkami z točeného salámu


Zelná polévka z hlávkového zelí, s cibulí, bramborem, smetanou a kytičkami z točeného salámu


Ingredience:
Ingredience:
máslo2 lžíce
velká cibule1 ks
světlé hlávkové zelí1 menší hlávka
střední brambory (3 nakrájet na kostičky, 1 nastrouhat nadrobno)4 ks
tučná smetana ke šlehání1 kelímek
ocet4 lžíce
třtinový cukr2 lžíce
bobkový list3 ks
nové koření7 kulieček
kmín dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
točený javořický salám30 dkg
Postup přípravy:

Dnes večer jsme si dali v naší rodině už téměř zapomenutou polévku, kterou nám za mých dětských let vařívala moje milovaná babička, která ji uměla připravit úplně nejlíp ze všech lidí na týhle planetě ... Babička si bohužel onen úžasný recept na tu správně ochucenou a taaak lahodnou zelnou polévku z hlávkového zelí vzala s sebou "tam nahoru" a mně teď nezbylo nic jiného, než zavřít oči a představovat si, co do ní všechno dávala... A teda...nejspíš mi to přímo pošeptala do ucha, protože se mi povedla přesně taková, jakou jsem ji chtěla mít... No a nejradši bych ji tedy servírovala do dřevěného hlubokého talíře a jedla ji dřevěnou lžící za zvuku praskajícího ohně někde v útulném dřevěném srubu, ale i tak jsme si pochutnali. A synáček mě právě pochválil a cinká tu lžící o talíř dál a dál. Pro mámu to nej!!!!

Do velkého hrnce dáme máslo, necháme ho rozehřát, na něj dáme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Když je lehce dozlatova, přidáme k ní veškeré koření, vše spolu pořádně promícháme, přisypeme třtinový cukr a necháme spolu vše chvíli restovat. Cibule nesmí být příliš tmavá a cukr by neměl zcela zkaramelizovat. Přilijeme vodu, kterou zaplníme cca čtvrt hrnce. Hlávku zelí jsme si v mezičase nebo zcela předtím, než jsme začali vařit, pokrájeli na malé kousky a ty vsypeme do hrnce. Do hrnce dolijeme tolik vody, aby bylo pokrájené zelí zcela potopené a nad ním byla cca 1 cm vrstva vody, během vaření se nám jí dost vyvaří. Vše pořádně osolíme (tato polévka „polkne“ velké množství soli, takže nešetříme) a přilijeme 4 PL octa. Takto vaříme polévku cca 40 minut do změknutí zelí. Jakmile je zelí téměř doměkka, oloupeme 3 brambory, které pokrájíme na malé kostičky a přimícháme je k zelí, snažíme se je všechny potopit, aby se dobře provařily. 1 brambor jsme si nastrouhali na struhadle najemno a polévku jím zahustíme. Takto ji vaříme dalších cca 15 minut za občasného promíchání. Zcela na závěr do polévky přilijeme tučnou smetanu ke šlehání, téměř hotovou polévku dobře promícháme, ochutnáme, pokud nám připadá málo slaná, přidáme sůl dle chuti. Chvíli ji ještě provaříme a polévka je hotová. Vedle na pánvi si orestujeme na kolečka pokrájený točený salám, který po okrajích nařízneme a vytvoříme tak restované kytičky. Těmi zdobíme polévku, když ji servírujeme na talíř. K polévce se velmi hodí přikusovat kváskový chléb, je lahodná, výtečná.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno