Pažitka
Název:

Zelňačka


Zelňačka


Ingredience:
Ingredience:
brambory3 ks
cibule1 ks
sladká paprika (pálivá)1 lžíce
kysané zelí500 g
kmín dle chuti
česnek2 stroužky
drcené ovesné vločky4 lžíce
mrkev1 ks
vývar i s masem1 - 1,5 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
olej dle potřeby
opečená klobása dle chuti
K servírování:
kysaná smetana dle chuti
nasekané bylinky dle chuti
Postup přípravy:

Zelňačka... Co dodat, každý ji vaří jinak a přeci ji každý miluje. Moje verze je takováto...

Cibulku oloupete a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce oleje a cibulku pozvolna opékejte dohněda. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostky. Když je cibulka hezky opečená, přidejte vločky a mrkev a chvíli opékejte. Zasypte paprikou, promíchejte a nechte pár vteřin opékat. Zalijte vývarem. Přidejte brambory, kmín, sůl a pepř. Můžete přihodit i jeden dva bobkové listy a nové koření. Přiklopte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Zelí rozdělte na půl. Půlku propláchněte vodou a durhou polovinu nechte kyselou. Zelí pokrájejte. Přidejte do polévky a nechte povařit pět minut. Prolisujte česnek a ochuťte majoránkou. Servírujte se zakysanou smetanou, bylinkami a chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno