Pažitka
Název:

Zelňačka s klobásou


Zelňačka s klobásou


Ingredience:
Ingredience:
kysané zelícca 500 g
větší papriková klobása1 ks
střední brambory3 ks
špek100 g
zakysaná smetana200 g
hladká mouka1 lžíce
máslo1 lžíce
sádlo2 lžíce
pepř dle chuti
sůl dle chuti
mletá uzená paprika1 lžíce
mletá sladká paprika1 lžička
mletý kmín1/2 lžičky
česnek1 stroužek
bobkový list3 ks
nové koření pár kuliček
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Zelňačka, to je taky taková klasika. S klobásou tuplem. Někdy vařím zelnou polévku i bílou bez klobásy, ale o té zase třeba někdy příště.

Pamatujte si, že brambory v kyselé vodě doměkka nikdy neuvaříte. Tedy - vevnitř měkké budou, ale jinak vám v zubech budou chroustat tvrdé kostky. Proto je třeba uvařit je zvlášť, není to jen rozmar za účelem našpinění co nejvíc kusů nádobí. Mimochodem, tuhle neschopnost uvařit brambory v kyselé vodě dobře využijete při dělání hranolek - stačí je krátce předvařit ve vodě se lžičkou octa a pak se smaží nebo pečou jedna báseň! Stejně tak smetanu vmíchávejte až ke konci a už ji nevařte (a pořiďte si nějakou tučnější, kvalitnější), riziko, že se vám zdrcne, se tím výrazně sníží. Pokud chcete mít úplnou jistotu, prošlehejte ji nejdřív s nějakou tekutinou (buď s vodou a nebo odeberte část polévky a nechte ji trochu prochladnout) a teprve poté ji do polévky vlijte. O tom, abyste nekupovali první vakuovanou klobásu nejnižší cenové kategorie, o tom snad psát nemusím. Taková by se vám leda úplně rozvařila.

V hrnci rozpustíme sádlo i lžíci másla. Přidáme drobně pokrájený špek a lehce ho vypražíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a na tuku ji osmahneme dozlatova. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a kmín, rozdrcený stroužek česneku a umícháme jíšku (papriku není dobré mořit teplem dlouho, aby nezhořkla). Takto připravený základ zalijeme studenou vodou nebo vývarem (ten dodá zelňačce teprve pořádnou sílu, ale není v žádném případě nutný) a důkladně ho rozmícháme. Přihodíme pokrájené zelí a na půlkolečka nakrájenou klobásu, koření, lehce osolíme a dáme vařit. Tekutiny stačí jen tolik, aby bylo zelí ponořené, později budeme přidávat brambory i s vodou, ve které se vařily, takže se objem zdvojnásobí. Brambory tedy nakrájíme na kostičky a v malém množství slané vody je uvaříme do měkka. Když jsou hotové, přelijeme je i s vodou k zelnému základu a krátce provaříme, aby se spojily chutě. Do hotové polévky vmícháme zakysanou smetanu a podle chuti dosladíme. Podáváme s kopečkem smetany navrch a s chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno