Ingredience: | |
bílé zelí | 1/2 menší hlávky |
polohrubá mouka | 300 g |
domácí škvarky | 150 g |
vejce | 2 + 1 ks |
český česnek | 3 stroužky |
cibule | 2 ks |
majoránka | 1 lžíce |
mletý kmín | 2 lžičky |
prášek do pečiva | 1 lžička |
zelená petrželka | hrst |
sůl | 1 lžíce |
pepř | 1 lžička |
sádlo na vymazání plechu | 1 lžíce |
Z chalup už se pravidelně kouří, listí ze stromů téměř všechno opadalo, úroda je pod střechou, je brzo tma a venkovní teplota nás vyhání domů pod deku. A není nic lákavějšího, než si pod tu deku zalézt a dát si něco dobrého k snědku. K tomuto času pro mě neodmyslitelně patří hutné polévky, dlouhé hodiny pečené pokrmy z jednoho hrnce, masové pečínky a cokoli ze zelí a dýně. Zelí obecně na podzim a v zimě sním docela hodně a stále objevuji a vymýšlím nové recepty. A těch dobrých receptů není nikdy dost. Tento na slanou buchtu, jejíž hlavní surovinou je právě zelí a voňavé domácí škvarky je jedním z nejoblíbenějších.
Zelí nakrouhejte na jemno a dejte ho do hrnce. V rychlovarné konvici dejte vařit dostatečné množství vody na vaření zelí. Zelí posolte a promíchejte. Jakmile voda dojde bodu varu, zalijte zelí a dejte ho vařit na 5 minut. Mezitím si do velké mísy nachystejte Mouku, škvarky, prášek do pečiva, 2 vejce, utřený česnek a cibule nakrájené na jemno. Jakmile je zelí hotové, sceďte ho, ale vodu z vařeného zelí uschovejte. Nechejte ho vychladit stejně jako vodu. Jakmile je zelí dostatečně vlažné, přidejte ho do mísy společně s hrnkem vody ze zelí a promíchejte vařečkou. Přidejte koření a sůl a opět promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci hustšího těsta na bramboráky. Pokud je moc řídké přidejte mouku, pokud moc husté pak vodu ze zelí.
Dejte si rozehřát troubu na 180°C. Plech na pečení si vymažte sádlem. Směs vlijte do pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Dejte péct na 15 do trouby. Po 15 minutách vytáhněte a rozkvrdlejte si zbylé vejce a buchtu jím potřete. Dejte péct na dalších 25 minut. Podávejte teplé až vlažné.
Podrobné info: