Pažitka
Název:

Zelňáky se škvarky


Zelňáky se škvarky


Ingredience:
Ingredience:
bílé zelí1/2 menší hlávky
polohrubá mouka300 g
domácí škvarky150 g
vejce2 + 1 ks
český česnek3 stroužky
cibule2 ks
majoránka1 lžíce
mletý kmín2 lžičky
prášek do pečiva1 lžička
zelená petrželka hrst
sůl1 lžíce
pepř1 lžička
sádlo na vymazání plechu1 lžíce
Postup přípravy:

Z chalup už se pravidelně kouří, listí ze stromů téměř všechno opadalo, úroda je pod střechou, je brzo tma a venkovní teplota nás vyhání domů pod deku. A není nic lákavějšího, než si pod tu deku zalézt a dát si něco dobrého k snědku. K tomuto času pro mě neodmyslitelně patří hutné polévky, dlouhé hodiny pečené pokrmy z jednoho hrnce, masové pečínky a cokoli ze zelí a dýně. Zelí obecně na podzim a v zimě sním docela hodně a stále objevuji a vymýšlím nové recepty. A těch dobrých receptů není nikdy dost. Tento na slanou buchtu, jejíž hlavní surovinou je právě zelí a voňavé domácí škvarky je jedním z nejoblíbenějších.

Zelí nakrouhejte na jemno a dejte ho do hrnce. V rychlovarné konvici dejte vařit dostatečné množství vody na vaření zelí. Zelí posolte a promíchejte. Jakmile voda dojde bodu varu, zalijte zelí a dejte ho vařit na 5 minut. Mezitím si do velké mísy nachystejte Mouku, škvarky, prášek do pečiva, 2 vejce, utřený česnek a cibule nakrájené na jemno. Jakmile je zelí hotové, sceďte ho, ale vodu z vařeného zelí uschovejte. Nechejte ho vychladit stejně jako vodu. Jakmile je zelí dostatečně vlažné, přidejte ho do mísy společně s hrnkem vody ze zelí a promíchejte vařečkou. Přidejte koření a sůl a opět promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci hustšího těsta na bramboráky. Pokud je moc řídké přidejte mouku, pokud moc husté pak vodu ze zelí.

Dejte si rozehřát troubu na 180°C. Plech na pečení si vymažte sádlem. Směs vlijte do pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Dejte péct na 15 do trouby. Po 15 minutách vytáhněte a rozkvrdlejte si zbylé vejce a buchtu jím potřete. Dejte péct na dalších 25 minut. Podávejte teplé až vlažné.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno