Ingredience: | |
bílé zelí, nakrouhané | 330 g |
nasekaný koriandr + na ozdobu | 2 hrsti |
jáhlová mouka | 90 g |
rýžová mouka | 2 lžíce |
sodovka | 160 ml |
kurkuma | 1 lžička |
mletý římský kmín | 1/2 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
čtyřbarevný pepř | dle chuti |
citronová šťáva | 1 lžíce |
olej | dle potřeby |
bílý jogurt k podávání | 1 ks |
směs salátů k podávání | dle chuti |
chilli papričky | 1 - 2 ks |
Když se řekne zelí, tak bych řekla, že se skoro každému vybaví knedlo vepřo zelo. Já jsem se rozhodla pro jiné zpracování a to ve formě placiček. Jelikož jsem použila jáhlovou a rýžovou mouku, jsou tyto placičky i bez lepku a nepoužila jsem ani vejce. Proto je tato podoba vhodná i pro lidi s potravinovou alergií. Pokud si je chcete připravit i s klasickými surovinami, tak prostě jen použijete hladkou mouku a vejce. Výsledek stojí za to.
Nejprve si nakrouháme zelí a dáme do mísy, poté přidáme ostatní ingredience jako nasekaný koriandr, koření, obě mouky, sůl, pepř a sodovku. Promícháme. Na teflonové pánvi si rozpálíme trochu oleje a já použila silikonovou formu na lívance, kdy jsem směsí plnila jednotlivé lívanečky. Směs není úplně kompaktní, takže doporučuji dělat jednotlivé placičky v nějaké formě, buď silikonové, nebo třeba na volská oka. Smažíme nejprve z jedné strany cca 5 minut a pak na formu položíme velký talíř, opatrně otočíme a z talíře dáme zpět na pánev, abychom mohli osmažit druhou stranu. Z druhé strany smažíme také cca 5 minut. Podáváme s jogurtem a placičky posypeme nasekaným koriandrem a chilli. Můžeme přidat i směs salátů k podávání nebo podáváme třeba i s bramborovou kaší.
Podrobné info: