Pažitka
Název:

Zelnice s červenou paprikou


Zelnice s červenou paprikou


Ingredience:
Ingredience:
kysané zelí i s nálevem300 g
velká cibule1 ks
máslo a lžíce oleje1 lžíce
mletý kmín špetka
sladká paprika1,5 lžíce
cayenský pepř špetka
hladká mouka1,5 lžíce
bobkový list dle chuti
brambory2 ks
pikantní klobása nakrájená na půlkolečka1 ks
smetana ke šlehání nebo 2 lžíce zakysané4 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Ráda vařím k večeři polévky, protože většinou stačí postupně házet ingredience do hrnce a jídlo se vaří v podstatě samo. Dneska jsem se rozhodla zase jednou uvařit zelňačku, ale trochu jinak, než obvykle. Normálně totiž dělám zelnici bílou, se smetanou na šlehání a s brambory danými zvlášť na talíř a posypanými spoustou smažené cibulky (možná někdy příště). Protože ale život je změna, rozhodla jsem se tentokrát pro jinou variantu, a to tu s červenou paprikou, která je podle mě obvyklejší. A nedopadlo to špatně.

Na směsi oleje a másla nechám zpěnit cibulku. Až změkne a zesklovatí, přidám mletý kmín, papriku, cayenský pepř a nechám trochu orestovat, aby se rozvinula vůně koření. Pak přidám mouku a chvíli nechám smažit do cibulové jíšky, zaliju litrem vody, přidám nakrájené zelí, nálev a bobkový list. Nechám vařit tak dlouho, dokud zelí nezměkne, je to tak za 30 - 40 minut. 

Mezitím si opeču na pánvičce klobásu a nechám přebytečný tuk okapat na papírové utěrce. Ve vedlejším hrníčku uvařím dvě brambory nakrájené na menší kostičky. Brambory je lepší vařit zvlášť, protože se může stát, že v kyselém vývaru ze zelí nezměknou. Než se klobása a brambory uvaří, zelí je měkké a může se tak všechno smíchat dohromady. Pak už jen dochutím trochou šlehačky, solí, pepřem, vyndám bobkový list a je hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno