Ingredience: | |
rohlíky | 4 ks |
mléko | 150 ml |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
vanilkový cukr | 20 g |
skořicový cukr | 20 g |
skořice | 1 lžička |
větší jablko | 2 ks |
rozinky | 40 g |
brusinky | 20 g |
rum | 5 cl |
plátky mandlí | 15 g |
tvaroh | 250 g |
moučkový cukr | 1 a půl lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
máslo | 20 g |
Mám pocit, že jsem žemlovku měla snad jen párkrát v životě. Určitě v jídelně na základce (a musím říct, že mi celkem chutnala) a od Leničky si ji pamatuju tak jednou (ale nechci jí křivdit!).
Byla to ale právě maminka, která mi tak nějak zhruba řekla postup "jak na to", ale abych připsala nějaký "kredit" (protože to je přece důležité) i sobě, tak jsem si ten recept v podstatě vymyslela za pochodu. Teda vymyslela. Není na něm nic nového. Myslím. Ale i tak mi maminka Lenička i tatínek řekli, že je to nejlepší žemlovka, jakou jedli. Tatínek řekl, že je "dokonale vyvážená. Akorát sladká, není tam moc ani málo tvarohu, není suchá ani rozmočená, prostě skvělá." Jsem si skoro jistá, že v téměř každé rodině je nějaký oblíbený recept na žemlovku, ale pokud není a nebo byste chtěli vyzkoušet nějaký jiný (doufám teda, že je jiný), tak tady je.
P.S.: Ještě to nemám vyzkoušené, ale předpokládám, že by to mohlo být dobré i s bílými bagetkami místo rohlíků. Takovou verzi vyzkouším v Norsku.
Postup:
Předehřejte si troubu na 160 °C. Máslem vymažte nádobu, ve které budete žemlovku péct.
Nejdřív si všechno připravte. V mléce (120ml) rozkvedlejte vajíčko se špetkou soli. Rozinky a brusinky namočte v rumu. Nakrájejte si rohlíky na kolečka. Tvaroh rozmíchejte s cukrem a extraktem a rumem, ve kterém jsme pár minut nechali rozinky a nakonec zjemněte asi 20ml mléka. Jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky.
Kolečka rohlíků lehce namočte do mlékové směsi a poklaďte jimi spodek pekáčku. Posypte 1/5 vanilkového cukru. Na rohlíky naskládejte jablka a zase posypte jednou částí vanilkového a tentokrát i skořicového cukru. Posypte sušeným ovocem a mandlemi. Pak na jablka dejte tvaroh a pak znovu jablka a znovu je posypte částí obou cukrů plus přidejte ještě navíc skořici. Nakonec poklaďte na jablka ještě vrstvou rohlíků (já dala dvě) a posypte zbytkem cukrů. Poklaďte malými kousky másla a dejte do trouby péct asi 30-40 min. Posledních 5 minut můžete dát troubu na gril, aby se navrchu udělala trochu kůrčička.
Nejlepší je žemlovku podávat ještě teplou, ale i studená bude určitě dobrá. Dobrou chuť.
Podrobné info: