Ingredience (menší zapékací miska): | |
žloutky | 4 ks |
cukr krystal | 100 g |
sůl | špetka |
hladká mouka (můžete vynechat) | 50 g |
mléko | 250 ml |
smetana ke šlehání | 250 ml |
*vanilkový extrakt | 1 lžička |
pečivo typu vánočka, croissant | dle chuti |
maliny (mražené) | 100 g |
bílky | 4 ks |
cukr krystal + lžíce na posypání | 50 g |
Od té doby, co jsem zjistila, že žemlovka jde udělat i jinak a že může být tak dobrá, až se po ní budou oblizovat i ti, co ohrnují nos nad klasikou s jablky a rozinkami, střádám si do zásoby veškeré staré pečivo. A nemluvím teď o rohlíkách, protože ty do mojí žemlovky prostě nepatří. Kousek zapomenuté vánočky či croissant, kterého si nikdo nevšimnul a který druhý den není ani křehký, ani křupavý. Obvykle toho u nás doma moc nezbude, ale občas se v chlebníku něco takového najde a hned to putuje do speciálního sáčku v mrazáku. Minule jsem plátky vánočky spojovala marmeládou a žemlovku sypala čokoládou, tentokrát jsem přidala maliny.
PS: Oproti původnímu receptu jsem omylem do základu vanilkového krému vmíchala hladkou mouku (na stejném papírku jsem totiž měla i krém do koblih s takřka totožným složením), zdá se mi, že díky tomu žloutková směs, která se celá nevsákla do pečiva, strukturou a chutí připomínala krémový pudink. S malinami skvělá kombinace!
PS: Jakmile bílkový sníh během zapékání začne chytat zlatou barvu, nespouštějte z žemlovky oči. Já jsem se na vteřinu otočila pryč a sníh už mi málem zčernal, na fotce s žemlovkou na talířku je to pěkně vidět.
Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí (případně i s hladkou moukou). V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.
Zapékací misku vymažeme máslem. Vyskládáme ji plátky pečiva (měla jsem 2 croissanty - z toho jeden sypaný čokoládou, asi 1/4 vánočky a k tomu dvě kynuté buchty bez náplně) tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme maliny a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.
Tip: Pokud pečivo vyskládáváte ve více vrstvách, každou z nich posypte trochou malin a prolijte částí žloutkové směsi.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Žemlovku zapékáme 20 minut, poté na ni navrstvíme bílkový sníh (postup níže), posypeme ho lžící cukru a pečeme, až sníh zezlátne, zhruba 10 minut. Podáváme teplé.
Na bílkový sníh šleháme bílky, až vznikne středně pevný sníh, po částech přisypeme cukr a vyšleháme do pevných špiček.
Podrobné info: