Ingredience: | |
žitná mouka celozrnná jemně mletá | 300 g |
vejce | 6 ks |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
třtinový cukr | 80 g |
bio slunečnicový olej | 40 g |
makový olej | 20 g |
najemno nastrouhaná cuketa | 125 g |
voda | 115 ml |
borůvky | několik hrstí |
Drobenka: | |
pohanková mouka hladká | 2 - 3 lžíce |
České Ghíčko Bio | 1 lžíce |
třtinový cukr | 2 - 3 lžíce |
České Ghíčko Bio | na vytření formy |
Pokud máte rádi mokrý koláč, tak tento je právě pro vás. Přemýšlela jsem jak zužitkovat nadprůměrnou úrodu cuket a koláč se sám nabízel. Hlavně jsem potřebovala připravit něco k zakousnutí k ranní kávičce pro pány. Ať už s cuketou, či bez chutná skvěle. Já se rozmýšlela, zda koláč s borůvkami či rybízem. Připravila jsem tedy dva. Bohužel druhý jsem nestihla vyfotit, návštěva byla příliš rychlá. Takže v jedné verzi jsme si pochutnali na borůvkovém koláči a v druhé mix borůvek a červeného rybízu.
Vejce vyšleháme s cukrem do krémové konzistence, šlehala jsem na plný výkon. Za stálého šlehání postupně přidáváme slunečnicový a makový olej, mouku s kypřícím práškem, vodu a nakonec jen ručně vmícháme najemno nastrouhanou cuketu.
Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem. Pokud máme mražené ovoce, přidáme jej po 15 minutách pečení společně s drobenkou, čerstvé můžeme přidat ihned. Koláč vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Koláč necháme vychladnout.
Drobenku na koláč připravíme velmi snadno. Stačí smíchat pohankovou mouku společně s cukrem a tukem, případně jinou mouku běžně používanou na přípravu drobenky.