Korpus: | |
očištěná, vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa | 472 g |
vejce | 4 ks |
žitná celozrnná jemně mletá mouka | 300 g |
třtinový cukr | 100 g |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks |
mleté vlašské ořechy | 90 g |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
slunečnicový olej | 170 g |
České Ghíčko Bio | 60 g |
Ghí | na vytření formy |
žitná celozrnná jemně mletá mouka | na vysypání formy |
Krém: | |
Ghítela | na potření korpusu |
kokosové mléko 80% REAL | 1 plechovka (400g) |
meruňky | dle potřeby |
med | dle chuti |
Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan | dle potřeby |
Nemohla jsem se rozhodnout, zda připravit světlý koláč či dort a tak jsem se rozhodla pro obě varianty. Druhý bude brzy následovat. Tento koláč je velmi snadný, rychlý a velmi osvěžující. Libovolně kombinovatelný s různými druhy sezónního ovoce, Gítela je luxusní pomazánka vyrobená z nejkvalitnějších surovin arašídového másla, ghí, kakaa, medu, vanilky vše v BIO kvalitě a k této kombinaci se skvěle hodila. Příjemné osvěžení v letních dnech.
Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, přidanou vanilkou, mletými ořechy, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy. Já zvolila formu na koláč o průměru 27cm a výšce 4cm. Počítejte s tím, že pokud budete chtít koláč vyndat z formy, bude to trošku pracnější. Mnohem lepší je klasická forma na dort, ale zase přijdeme o krásný lem. Takže to už je na vás. Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout.
Během pečení si vložíme do mrazáku kokosové mléko v plechu, které mrazíme 45 minut. Případně si vložte kokosové mléko na 48 hodin do lednice.
Vychlazené mléko otevřeme a vyšleháme do krémové konzistence a následně osladíme dle vlastní chuti medem.
Pokud bude na dně mléka tekutý podíl, nepřidávejte jej a vyšlehejte pouze tuhý podíl. Došlo by k naředění a krém by nedržel.
Vychladlý korpus potřeme Ghítelou, navrstvíme na něj našlehané kokosové mléko a dáme zachladit do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím si připravíme meruňky, které omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na měsíčky. Nalámeme si čokoládu, kterou vložíme do sáčku a následně do vodní lázně rozehřát.
Vyjmeme koláč z lednice, ozdobíme jej meruňkami a dozdobíme libovolně, nerovnoměrně rozehřátou čokoládou.
Čokoládu necháme chvíli mimo vodní lázeň, nezdobíme horkou čokoládou, následně odstřihneme růžek sáčku a zdobím.
Následně koláč opět vložíme do lednice.
Zachlazený koláč vyjmeme z lednice a vyndáme z formy. Já si pomohla obracečkou a dlouhým nožem. Je na vás, jestli vyjmete dort z formy po vychladnutí a následně nazdobíte, mně se to nedařilo a povedl se mi vyndat až nazdobený a zachlazený.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ