Pažitka
Název:

Zlatý dort s ganachí z bílé čokolády


Zlatý dort s ganachí z bílé čokolády


Ingredience:
Ingredience:
máslo180 g
hrubě nasekaná bílá čokoláda150 g
tmavý třtinový cukr200 g
mléko250 ml
zlatý sirup (zlatý, kukuřičný, pšeničný, javorový a prý snad by mohl být i med)90 ml
hladká mouka200 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičky
prošlehaná vejce2 ks
smetana200 ml
nasekaná bílá čokoláda500 g
Postup přípravy:
Včera jsem si splnila jeden ze svých drobných amatérský cukrářských snů. Koupila jsem si kyblík čokolády. Když jsem tak čapěla mezi regály se všemožnými dobrotami v ohromném množství, přemýšlela jsem, jestli si vzít nejpraktičtější hořkou, výbornou mléčnou, nebo podceňovanou bílou (ano, vím o tom, že bílá čokoláda vlastně vůbec není čokoláda, ale nebuďme nihilisti…). Vzhledem k tomu, že poslední čokoláda, kterou jsem vyplácala v průběhu týdne, byla mléčná, rozhodla jsem a zariskovala tentokrát s bílou.
 
A protože mám stále v držení obří čokoládovou knihu, najít pro bílé pecičky využití nebyl vůbec problém. Vzhledem k tomu že je neděle, vybrala jsem nadýchaný, ale přitom velmi nenápadný dortík, který by při takové zamračené neděli mohl potěšit nejeden mlsný jazýček.
Ve vodní lázni rozpustíme 500g čokolády se smetanou do hladkého krému (tzv. ganache). Ten dáme vychladnout a následně vychladit do lednice.
 
Dortovou formu o průměru asi 25cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu si dáme předehřát na 180°C. Ve středně velkém kastrůlku dáme na mírný plamen zahřívat máslo, zbytek bílé čokolády (150g), třtinový cukr, mléko a zlatý sirup. Směs nevaříme, pouze zahříváme, aby nám zase vznikla hladká jednolitá hmota. Tu dáme také vychladnout. Jakmile je směs studená, ručním šlehačem nebo robotem vmícháme veškerou hladkou mouku a poté i kypřící prášek.  Vše vyšleháme do hladka a postupně velmi pečlivě vmícháme prošlehaná vejce. Když nám vznikne hladké těsto, přendáme ho do dortové formy a pečeme tak dlouho, dokud při vpichu nevytáhneme suchou špejli – bude to trvat asi 70 minut.
 
Po upečení korpus vytáhneme, necháme chvilku odpočinout ve formě. Po asi deseti minutách ho vyprostíme z formy a necháme na mřížce, až bude docela studený. Když máme hotovo, pomažeme korpus shora i z boků ztuhlou ganachí z bílé čokolády a popřejeme si dobrou chuť. 
 
P.S.: V případě, že se vám korpus hodně vypoukl, nebo jste ho třeba trochu dost vypekli, nebojte se ho po stranách okrájet, nebo svrchu seříznout. Ze zbytků můžete udělat třeba cakepops, případně pak „punčovinu“ pro varování 3D dortů.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno