Ingredience: | |
hovězí plec | 1 kg |
cibule | 2 ks |
sádlo | 90 g |
plnotučná hořčice | 2 lžíce |
hladká nmouka | 20 g |
lák z okurek | 150 g |
nakládané okurky | 140 g |
hovězí vývar | 1 l |
pepř | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
U takových receptů restuju cibuli klidně hodinu, aby byl základ dokonalý. Na taková jídla je pro mě nejdůležitější maso. Já třeba odmítám vařit dobrý omáčky z hovězího zadního. Má někdo podobnou "úchylku", jako já? Za guláš ze zadního, bych byla schopná i mučit!
Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. Někdy ho nechám vcelku, jindy nakrájim na kostky.
V kastrolu rozpálíme na vyšším plameni sádlo a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme do zlatohnědé barvy.
Pak ho vyjmeme a dáme stranou. Plamen stáhneme pod polovinu a do kastrolu přidáme cibuli, kterou za častého míchání restujeme dohněda.
Barvu nepodceňte, ať nemáte omáčku světlou!
Přidáme hořčici a půl minuty mícháme. Plamen stáhneme na třetinu, přidáme mouku a minutu opět mícháme.
Přilijeme lák z okurek, zamícháme a přilijeme vývar.
Maso vrátíme zpět do kastrolu, přivedeme k varu, přiklopíme, plamen stáheme na minimum a dusíme 1,5-2h hodiny, zkrátka dokud není maso měkké.
Pak ho vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku přecedíme přes jemné síto a dochutíme solí. Okurky nakrájíme na drobné kostičky, pokud je maso vcelku, nakrájíme ho na plátky, obojí přidáme do omáčky a ještě krátce prohřejeme.
Podáváme s knedlíkem nebo rýží.