hovězí zadní | 600 g |
uzený špek | 150 g |
sádlo | kousek |
cibule | 1-2 ks |
hladká mouka | 2 lžíce |
kyselá okurka | 4 ks |
plnotučná hořčice | 2 lžičky |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
hovězí vývar nebo voda | 600 ml |
Ingredience: |
Kdo by neznal znojemskou pečeni, nebo?
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a protkneme polovinou uvedeného množství slaniny. Osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažíme dohněda.
Maso odložíme stranou a ve výpeku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přidáme mouku a vymícháme tmavší jíšku. Přidáme hořčici a zalijeme vývarem nebo vodou. Vložíme maso a pod poklicí dusíme doměkka.
Já v této fázi uvrhla vše do útrob pomalého hrnce.
V rendlíku si osmahneme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidáme nakrájené okurky a krátce zarestujeme. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na jednotlivé porce a šťávu z masa přecedíme přes jemné sítko do rendlíku se špíčkem a okurkou. Necháme krátce provařit. Dochutíme dle potřeby solí.
Podáváme s rýží nebo knedlíkem.