Ingredience: | |
okurky nakládačky | 1 velká mísa |
ocet | 1 l |
voda | 3 l |
cukr krupice | 350 g |
sůl | 170 g |
hořčičné semínko | 1 lžíce |
nové koření | 1 lžíce |
pepř | 10 kuliček |
hřebíček | 5 ks |
bobkový list | 2 ks |
Mám pro vás recept na „Znojemský nálev“. Říká se, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. V jednotlivých receptech se liší různý poměr ingrediencí, ale v tom je kouzlo „domácího zavařování“. Nejdůležitější ingrediencí kromě okurek je ocet, protože to musí být ten „náš, obyčejný český 8% kvasný ocet“. Proto v zahraničí chutnají nakládané okurky jinak.
Všechny ingredience (vyjma okurek) se svaří a nálev se nechá vychladnout.
Poté se již plní sklenice okurkami, které se prokládají koprem, kolečky mrkve, plátky křenu a cibule.
Láhve naplněné okurkami zalijeme nálevem (zalévám včetně koření), zavíčkujeme a poté sterilizujeme v předehřáté troubě při 80°C.
Sterilizovat, tzn. na plech položit utěrku, vyskládat láhve (normálně víčky vzhůru), ale tak aby se nedotýkaly (jinak by mohly prasknout) a vše zalít se vodou, aby bylo cca 2 cm vody v plechu.
Velké sklenice o velikosti 0,7 l sterilizujeme 20 minut při 80°C a malé sklenice 13-15 minut.
Čas je potřeba dodržet, aby okurky nebyly rozvařené.
Já osobně vyndávám o pár minut dříve, protože máme rádi křupavější okurky.
Po vyndání z trouby otočíme láhve dnem vzhůru a necháme vychladnout.