Ingredience: | |
cibule či šalotka | 2 ks |
panenský olivový olej | 1 dcl |
kvalitní sterilované bílé fazole | 1 sklenice |
škrob | 1 lžíce |
rajčata | 2 ks |
čerstvá hladkolistá petrželka | hrst |
mořská sůl | špetka |
pepř | špetka |
solčanka | špetka |
parmazán | dle chui |
Zeleninový vývar: | |
cibule | 2 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel vč. nati | 1 ks |
celer či řapíkatý celer | kousek |
rajče | 1 ks |
voda | 2 l |
mořská sůl | špetka |
pepř | špetka |
parmezán | hoblinky |
Servírujeme s hoblinkami parmazánu, které dodají polévce šmrnc
Olivový olej je v této polévce dominantní a není ho tam zrovna málo, proto je důležité, aby byl kvalitní – chuť, vůně, nutriční hodnota.
Cibuli rozkrájíme na osminky, na rozpáleném oleji velmi krátce orestujeme - nesmí zhnědnout, pouze zesklovatět. Přidáme fazole, zalijeme zeleninovým vývarem, provaříme. V troše studené vody rozmícháme 1 lžíci škrobu, vlijeme do polévky, zamícháme a přihodíme i nakrájená rajčata (větší kousky) a velmi krátce povaříme, dochutím solí, pepřem příp. solčankou.
Po odstavení do polévky vhodíme část nakrájené petrželky a část si necháme na dozdobení na talíři. Servírujeme s hoblinkami parmazánu – nemusí být.
Podrobné info: