Ingredience: | |
hovězí maso (hrudí, pupek, kližka) | 1200 g |
olej | 2 lžíce |
zázvor | 3 cm |
česnek | 8 stroužků |
jarní cibulka | 3 ks |
cibule | 2 ks |
rajčata/plechovka | 3 ks |
sušené chilli papirčky | 4 ks |
rajčatová past | 1 lžíce |
pasta z fazolí (pálivé) | 2 lžíce |
cukr | 2 lžičky |
světlá sojovka | 1/2 hrnku |
víno Shaoxing | 1/2 hrnku |
pšeničné nudle | dle potřeby |
Pak choi | 2 ks |
Koření: | |
badyán | 4 hvězdičky |
malá skořice | 1 ks |
bobkový list | 3 ks |
hřebíček | 5 ks |
semínka koriandru | 1 lžička |
celý pepř | 1 lžička |
koření pěti vůní | 1/2 lžičky |
sečuánský pepř | 1/2 lžičky |
Co napsat o této polévce? No, první, co mne napadá je to, že ji prostě musíte zkusit. Zvlášť, když máte rádi asijská jídla tak jako já.
Připravte si tlakový hrnec a nebo pomalý hrnec. Záleží jen na vás, co máte doma. V tlakáči to bude trvat cca 1 až 1 a 1/4 hodiny. V pomaláči nevím, protože ho nevlastním a v normálním hrnci na sporáku cca 3 hodiny. Vše záleží na tom, jaké maso použijete a jak vyzrálé bude.
Nudle uvařte podle návodu na obalu. Pak choi si rozkrojte a klidně ho na 1 - 2 minuty přihoďte k nudlím. Je vlastně třeba ho jen lehce spařit. Lepší je, když je ještě křupavé.
Vše si nachystejte, protože jak začnete vařit, bude to fofr.
Maso si nakrájejte na větší kostky (3 x 3 cm) a povařte cca 5 minut. Jakmile se vyvaří nečistoty, vodu slijte a maso důkladně opláchněte od hnědé pěny.
Do stejného hrnce si dejte olej a orestujte na něm česnek, který jen lehce rozmáčkněte, zázvor taktéž a cibuli nakrájejte na klínky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte jarní cibulku nakrájenou na 3 cm dlouhé špalíky. Zarestujte protlak, cukru, pastu z fazolí a sušené chilli.
Vraťte maso do hrnce, přidejte rajčata na čtvrtky (i se semínky), sojovku, víno a cca 2 l studené vody.
Vhoďte pytlík s kořením a dejte vařit.
A co teď? Nic.
Máte hotovo. Hoďte nohy na stůl a nechte se lákat tou úžasnou vůní, která se vám line domovem.
Podrobné info: