V Třebíči se pivo vařilo od nepaměti.
Vaříme pro Vás poctivé přírodní nepasterované a nefiltrované pivo klasickým způsobem z těch nejlepších surovin.
V roce 1972, ale dochází v době reálného socialismu, kdy se nehledí na tradice a vše řídí plánované hospodářství, k uzavření třebíčského pivovaru a následně k jeho zbourání.
Po 40-ti letech opět navazujeme na mnohaletou tradici vaření piva v našem městě zbudováním a otevřením našeho Podklášterního pivovaru URBAN v objektu historického zámeckého Lihovaru.
Pivovar jsme vybudovali v původních budovách sladovny a bramborárny, které jsme v letech 2011 a 2012 kompletně zrekonstruovali a dostavěli. Na opravy přispěly i dotace z fondů Evropské unie. Na jaře 2012 jsme instalovali technologie mini-pivovaru, kompletní dodávku zajistil pan Ing. Josef Krýsl. Tento původní sládek z Plzeňského Prazdroje se pivu věnuje již více než 30 let a patří mezi přední české odborníky, jak na dodávku technologií, tak na výrobní postupy a receptury. S panem Krýslem i nadále trvale spolupracujeme na dalších recepturách, vylepšování postupů a trvalém udržování všech technologií.
Základní surovinou při výrobě je slad - částečně naklíčené obilí (nejčastěji ječmen, ale i pšenice...). Před samotným vařením se slad našrotuje ve šrotovníku ve správném poměru typů a množství, dle receptury a typu piva. V našem pivovaru šrotujeme, jako jedni z mála mini-pivovarů, rovnou do varny.
Naše VARNA, kde celý proces vaření začíná, má kapacitu 1000 litrů pro 1 var a je elektricky vytápěná s plnou regulací teploty a počítačovým hlídáním všech veličin a průběhů varu. Ve varně probíhá kompletní vaření tzv. "mladiny" klasickým způsobem tak, jak to dělali naši předci, jenom pod dohledem moderní elektroniky. Přesný postup a délka vaření závisí na typu právě vařeného piva.
Uvařená mladina po přidání chmelu (chmelovar) přechází na závěr do zařízení „WHIRPOOL“, kde dochází k oddělení mladiny od většinového podílu chmele.
Po uvaření „mladiny“ ve varně a oddělení ve Whirpoolu, postupuje tato dále do KVASNÝCH KÁDÍ - SPILEK, kde jsou k mladině dodány kvasnice, které postupně mění jednoduché cukry na alkohol. V našem pivovaru máme 6 „otevřených spilek“ s dvouplášťovou izolací a vlastním automatickým chlazením každé spilky. Kapacita každé je opět 1000 litrů a každý var z varny se přečerpá ke kvašení právě do 1 spilky. Celková kapacita spilek dosahuje 6.000 litrů. Otevřené spilky umožňují, jak sládkovi denní kontrolu, tak návštěvníkovi nahlédnout na právě se rodící pivo v jeho nejhezčí fázi. Kvůli hygieně jsou spilky opatřeny velkými zvedacími víky.
Po vykvašení piva a odebrání zbylých kvasnic ze spilek přechází již skoro hotové pivo do LEŽÁCKÉHO SKLEPA, kde dále dozrává a „leží“ v LEŽÁCKÝCH TANCÍCH. Tady dostává svoji finální chuť a podobu. V našem pivovaru máme chlazený celý ležácký sklep, který je pravděpodobně největším ležáckým chlazeným sklepem mezi všemi mini-pivovary srovnatelné kapacity v ČR.
V ležáckém sklepě máme zatím celkovou kapacitu 9.000 litrů (3 tanky po 2.000 l a 3 po 1.000 l). V případě potřeby můžeme kapacitu sklepu dále výrazně navyšovat.
Po ležení piva v ležáckém sklepě (délka závisí na typu piva) je pivo hotové a připravené pro konzumaci. U nás přečerpáváme hotové pivo do VÝČEPNÍCH PŘETLAČNÝCH TANKŮ, které jsou opět umístěny v automaticky chlazeném boxu. Ve výčepních tancích se hotové pivo trvale udržuje za ideálních podmínek, při teplotě kolem 4°C a bez přístupu vzduchu.
Z výčepních tanků jde přírodní nefiltrované a nepasterované pivo přímo k Vám, našim zákazníkům.
K technologiím pivovaru ještě patří další zařízení, jako výrobník ledové vody a horké vody, myčka sudů, plnička lahví, chladírenské boxy a další...
Celý výrobní proces, jeho fáze a ovládání jednotlivých částí je řízen centrálním průmyslovým jednoúčelovým počítačem, který sládek ovládá pomocí dotykové obrazovky z jednoho místa u varny. Toto umožňuje dosahovat maximální kvality a dodržování technologických postupů po celou dobu varu a dalšího zpracování.
Celková kapacita našeho pivovaru závisí na četnosti vaření a na následné kapacitě ležáckého sklepa, kterou jsme schopni nadále rozšiřovat.
Při otevření plánujeme pro Vás vyrábět cca 800-1.500 hl našeho piva různých typů ročně.
Celou technologii si můžete prohlédnout ve formě krátké exkurze s naším sládkem, popřípadě si můžete zkusit s námi i celé pivo uvařit, kde můžete celý den pozorovat našeho sládka při práci a společně s ním se účastnit celého procesu. Obě formy exkurzí v sobě obsahují výklad varných postupů, podmínky a ceny najdete v sekci „EXKURZE“.
Autor článku: Lihovar Třebíč
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI