Postup vaření piva

Postup vaření piva zpět

Základní surovinou při výrobě je slad - částečně naklíčené obilí (najčastěji ječmen, ale i pšenice...). Před samotným vařením se slad našrotuje ve šrotovníku ve správném poměru typů a množství, dle receptury a typu piva. V našem pivovaru šrotujeme, jako jedni z mála mini-pivovarů, rovnou do varny.

Naše VARNA, kde celý proces vaření začíná, má kapacitu 1000 litrů pro 1 var a je elektricky vytápěná s plnou regulací teploty a počítačovým hlídáním všech veličin a průběhů varu. Ve varně probíhá kompletní vaření tzv. "mladiny" klasickým způsobem tak, jak to dělali naši předci, jenom pod dohledem moderní elektroniky. Přesný postup a délka vaření závisí na typu právě vařeného piva.

Uvařená mladina po přidání chmelu (chmelovar) přechází na závěr do zařízení „WHIRPOOL“, kde dochází k oddělení mladiny od většinového podílu chmele.

Po uvaření „mladiny“ ve varně a oddělení ve Whirpoolu, postupuje tato dále do KVASNÝCH KÁDÍ - SPILEK, kde jsou k mladině dodány kvasnice, které postupněmění jednoduché cukry na alkohol. V našem pivovaru máme 6 „otevřených spilek“ s dvouplášťovou izolací a vlastním automatickým chlazením každé spilky. Kapacita každé je opět 1000 litrů a každý var z varny se přečerpá ke kvašení právě do 1 spilky.  Celková kapacita spilek dosahuje 6.000 litrů. Otevřené spilky umožňují, jak sládkovi denní kontrolu, tak návštěvníkovi nahlédnout na právě se rodící pivo v jeho nejhezčí fázi. Kvůli hygieně jsou spilky opatřeny velkými zvedacími víky.

Po vykvašení piva a odebrání zbylých kvasnic ze spilek přechází již skoro hotové pivo do LEŽÁCKÉHO SKLEPA, kde dále dozrává a „leží“ v LEŽÁCKÝCH TANCÍCH. Tady dostává svoji finální chuť a podobu. V našem pivovaru máme chlazený celý ležácký sklep, který je pravděpodobně největším ležáckým chlazeným sklepem mezi všemi mini-pivovary srovnatelné kapacity v ČR.

V ležáckém sklepě máme zatím celkovou kapacitu 9.000 litrů (3 tanky po 2.000 l a 3 po 1.000 l). V případě potřeby můžeme kapacitu sklepu dále výrazně navyšovat.

Po ležení piva v ležáckém sklepě (délka závisí na typu piva) je pivo hotové a připravené pro konzumaci. U nás přečerpáváme hotové pivo do VÝČEPNÍCH PŘETLAČNÝCH TANKŮ, které jsou opět umístěny v automaticky chlazeném boxu. Ve výčepních tancích se hotové pivo trvale udržuje za ideálních podmínek, při teplotě kolem 4°C a bez přístupu vzduchu.

Z výčepních tanků jde přírodní nefiltrované a nepasterované pivo přímo k Vám, našim zákazníkům.

K technologiím pivovaru ještě patří další zařízení, jako výrobník ledové vody a horké vody, myčka sudů, plnička lahvíchladírenské boxy a další...

Celý výrobní proces, jeho fáze a ovládání jednotlivých částí je řízen centrálním průmyslovým jednoúčelovým počítačem, který sládek ovládá pomocí dotykové obrazovky z jednoho místa u varny. Toto umožňuje dosahovat maximální kvality a dodržování technologických postupů po celou dobu varu a dalšího zpracování.

Celková kapacita našeho pivovaru závisí na četnosti vaření a na následné kapacitě ležáckého sklepa, kterou jsme schopni nadále rozšiřovat.

Při otevření plánujeme pro Vás vyrábět cca 800-1.500 hl našeho piva různých typů ročně.

Celou technologii si můžete prohlédnout ve formě krátké exkurze s naším sládkem, popřípadě si můžete zkusit s námi i celé pivo uvařit, kde můžete celý den pozorovat našeho sládka při práci a společně s ním se účastnit celého procesu. Obě formy exkurzí v sobě obsahují výklad varných postupů.

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI