Snažíme se spolupracovat s různými typy škol, nejen hotelových, ale také různých gastronomicky zaměřených.
Mé jméno je David Tvrdý a již 14 let pracuji ve firmě Fiala Praha s. r. o.
Jsem vyučený cukrář, v mé praxi jsem prošel asi třemi hotely v Brně, kde jsem působil jako cukrář a v jednom i jako šéfcukrář, takže i proto jsem volil tuto prodejní a nabízecí cestu skrze firmu, která nabízí produkty, o kterých vím, že jsou kvalitní a s kterými jsem pracoval. Tímto jsem vlastně i navázal na moji cukrářskou praxi, kterou jsem provozovatel v hotelích a restauracích.
Představte nám trošku firmu Fiala Praha s. r. o.
Firma Fiala Praha s. r. o. je společnost, která se zabývá prodejem surovin a pomůcek pro cukráře. V této firmě působím jako vedoucí brněnské pobočky. Spolupracujeme nejen s hotely, restauracemi, cukrárnami, ale také se školami. Takže člověk musí být permanentně se svými zákazníky, nabízet suroviny a ukazovat nejnovější trendy, aby pro toho zákazníka to bylo nejpříjemnější a nezajímavější.
Jak vznikla spolupráce se školami a za jakým účelem to děláte?
Děláme to za účelem vzájemné spolupráce. Děti se to vše musí naučit běžnou cestou z norem, ale při nejrůznějších akcích a banketech se domnívám, že naše produkty a suroviny jsou příjemná doplňující věc, aby děti věděly, že je na trhu i něco jiného než základní paleta surovin, než se kterými ve škole běžně pracují. Z předváděcích akcí, které za firmu dělám, tak se snažíme ty suroviny ještě více zviditelnit právě tou předváděcí akcí a dát více do podvědomí i tu pracnost i tu lehkost práce se surovinami. Snažíme se dětem předvést nové věci, nějaké fígle či recepty.
Jak dlouho spolupracujete s Hotelovou školou Třebíč?
S Hotelovou školou v Třebíči spolupracuji již přibližně 8 let. Ta spolupráce už trvá docela dlouho a dobře. Jsem za ni rád.
Jaká je práce se studenty?
Já se snažím volit při takovýchto akcích, aby bylo přítomno cca 20 žáků. Měli jsme také akce, kde bylo 30 – 40 žáků a poté hodině už člověk hůře kočíruje pozornost studentů. Takže je opravdu příjemnější volit 2 -3 akce po menším počtu, než najednou zaplnit celý kongresový sál. Samozřejmě jsou studenti a studenti. U někoho je vidět, že zájem má a chce něco vidět a naučit se. Druhý se už kouká na hodinky, kdy to skončí, aby se mohl jít provětrat. (smích)
Mohou se studenti při pracovním semináři zapojit, nebo zde prezentujete pouze Vy sám?
Pokud je zájem, tak samozřejmě ano, mohou si to vyzkoušet, není zde žádná zábrana, která by tomu bránila.
Když se studenti zapojí do pracovního procesu v průběhu semináře, jde v někom hned vidět třeba talent?
Určitě to jde vidět, jak v cukrářském oboru, nebo v jakémkoliv jiném. Když je chvíli pozoruji, tak jde vidět, že ten žák, nebo žákyně k tomu mají nějaký vztah a cit. Prostě si umí třeba s dezertem či čokoládou vyhrát, to se pozná.
Jsou i nějaké akce, ke kterým přijímáte studenty například v rámci praxe?
Možnost té spolupráce zde určitě je. Snažíme se spolupracovat s různými typy škol, nejen hotelových, ale také různých gastronomicky zaměřených. Touto formou je tedy spolupráce vzájemná. Býváme na různých akcích také jako sponzoři, např. Gastro Junior, cukrář roku…
U soutěže Gastro Junior například přizvete školy, aby se odprezentovaly?
Ano u této soutěže je to prezentace všech škol z České republiky, kde se žáci prezentují v oboru cukrařiny, s teplým dezertem nebo například s rautovou tabulí.
Jako partneři se účastníte jakých akcí např.?
Například jsem jedním z partnerů na akci Gastro Hradec a Asociace kuchařů a cukrářů. Za týden pořádáme za firmu zájezd do Německa k Braunovi (výrobce surovin od čokolád po krémy, polevy a dekorace a náš největší dodavatel) na exkurzi přímo do výroby s předváděcím zakončením.
Čím vším můžete obohatit například studenty ve školách?
Nejprve nás osloví zástupci škol, kteří nás pozvou, abychom studenty seznámili s novinkami atd. My se poté snažíme studenty seznámit v rámci předváděcích akcí s novými věcmi a trendy, ukážeme praktickou část, předvedeme nové recepty atd. Studenti také chodí k nám do prodejen, takže i tím se více dostáváme do podvědomí.
Doplňující otázka – znáte nový webový portál o vaření www.pažitka.cz?
Samozřejmě! (smích) …….Abych se přiznal, tak ho zatím neznám. Ale určitě to napravím!
Autor článku: Monika Růžičková, Monika Doležalová
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI